Brzoskwinie i nektarynki. Jak wygląda europejski rynek?

1,36 mln ton brzoskwiń i nektarynek co roku produkowanych jest we Włoszech. Kraj ten, wraz z Hiszpanią to europejscy liderzy. Produkcji tych dwóch gatunków będzie poświęcona jedna z konferencji zaplanowanych w ramach targów Macfrut 2018, które odbędą się w Rimini w dniach 9-11 maja. 
Produkcja brzoskwiń i nektarynek w Europie w najlepszych latach (po 2000 r.) osiągała nawet 4 mln ton, a w słabszych 3,4 mln ton (np. w 2016 r.). W 2017 r. produkcja brzoskwiń na świeży rynek we Włoszech była o 10 proc. wyższa niż rok wcześniej, osiągając poziom ok. 590 tys. ton. Zbiory odmian brzoskwiń u których pestka mocno związana jest z miąższem były wyższe o 24 proc. i wyniosły 85 tys. ton. Natomiast produkcja nektarynek była o 5 proc wyższa niż w 2016 r. i osiągnęła 690 tys. ton.
 
Jak wyglądała sytuacja w innych państwach Europy? W Hiszpanii zbiory obydwu gatunków zwiększyły się w ubiegłym roku o 9 proc., we Francji o 3 proc., a w Grecji aż o 53 proc. (duży wzrost produkcji wynika ze słabych zbiorów w 2016 r.). W 2017 r. produkcja brzoskwiń i nektarynek w Europie osiągnęła 3,9 mln ton.
 
W pierwszym dniu targów Macfrut 2018 zostanie zaprezentowana prognoza zbiorów w 2018 r. w poszczególnych państwach: we Włoszech, Hiszpanii i Grecji, a także innych państw basenu Morza Śródziemnego. Jak zapowiadają organizatorzy w tym roku będą obecni również przedstawiciele europejskich sieci handlowych. 

Źródło: Macfrut

RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRoboty. Pakowanie jabłek rumieńcem do góry
Następny artykułAplikacja Komunikaty Sadownicze. Sezon ruszył

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.