Chiny liderem produkcji i spożycia winogron

W 2017 roku Chiny wyprodukowały 11,2 mln ton winogron. To prwie połowa produkcji światowej. Nie miały przy tym kłopotów ze spożyciem - nawet trochę im zabrakło...
Rodzima produkcja winogron zwiększyła się w Chinach w ubiegłym roku o 4% i doszła do 11,2 mln ton. Import wyniósł 250 tys. t (wzrost o 5%) – w sumie spożycie  w Kraju Środka osiągnęło 11,25 mln ton, bowiem 200 tys. ton wyeksportowano.

Chiny importują winogrona z Australii, Peru i Chile.

za: freshplaza.com
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykuł„Choroby i szkodniki warzyw”…
Następny artykułHalyomorpha Halys – kolejny sygnał o zagrożeniu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.