Gruszka Migo® – w szpitalu

Samej gruszce nic nie dolega, wręcz przeciwnie – jej klub ma się dobrze i rozwija się zgodnie z założeniami właścicieli odmiany. Do szpitali trafiła zaś z organizacją CliniClowns – starającej się poprawiać nastroje dzieci przebywających w szpitalach.
Odmianę tę wyhodowaną w 2015 r.  przez GKE N.V. przedstawialiśmy po tegorocznej Fruitlogistice (więcej tutaj), gdzie była pierwszy raz prezentowana szerokiej publiczności. Lansowana jest jako „The friendly pear” (przyjazna gruszka) przez tę samą firmę, która opracowała koncepcje marketingowe dla jabłek Kanzi ® i Greenstar®. Również w przypadku gruszki organizatorom jej produkcji zależy na osiągnieciu jak najlepszych rezultatów poprzez reglamentację produkcji gruszek i kontrole nad ich sprzedażą. Szacuje się, że obecnie w Europie rośnie około 66 tysięcy drzew tej odmiany w 15 sadach, zaś produkcja jest rzędu 400-500 ton. 
W listopadzie trzej partnerzy GKE  – BelOrta (Belgia), Fruitmasters (Holandia), WOG Württembergische poprzez których gruszki te trafiają do niektórych sieci supermarketów odprowadzają po 50 eurocentów od każdego sprzedanego kilograma Migo® na rzecz CliniClowns, by wspomóc ich działalność na oddziałach dziecięcych szpitali.
za: fruchtnews.de

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWiększa produkcja jabłek. W których państwach UE zbiory się udały?
Następny artykułKolejny nabór wniosków o pomoc na odtworzenie gospodarstwa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.