Jaka będzie produkcja jabłek na świecie? Są już prognozy USDA

Według prognoz USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) w sezonie handlowym 2016/2017 (dane z czerwca 2017 r.) światowa produkcja jabłek wzrośnie o 728 tys. ton do poziomu 77,2 mln ton. Handel zagraniczny jabłkami, w związku ze spadkiem eksportu z Europy Wschodniej oraz RPA, w niewielkim stopniu zmniejszy się, osiągając poziom 6,2 mln ton.
 
 
 
 
Chińska produkcja jabłek nadal będzie się rozwijać. Przewiduje się, że wzrośnie o 900 tys. ton do poziomu 43,5 mln ton. Eksperci zakładają, że w tym sezonie Państwo Środka wyeksportuje 1,4 mln ton jabłek (o 220  tys. ton więcej niż rok wcześniej). Trafią one do Indii, Indonezji oraz Rosji. Import jabłek do Chin zmniejszy się do 70 tys. ton (głównie z Południowej Półkuli).

W Unii Europejskiej prognozowany jest spadek produkcji o 300 tys. ton do poziomu 12,3 mln ton jabłek. Eksport z UE wyniesie 1,5 mln ton (o 75 tys. ton mniej niż w sezonie 2015/2016). Jednocześnie do Europy zostanie zaimportowanych 430 tys. ton jabłek. 

W Stanach Zjednoczonych spodziewany jest wzrost produkcji o 147 tys. ton do 4,6 mln ton. Eksport jabłek będzie wyższy od ubiegłorocznego o 72 tys. ton i osiągnie 850 tys. ton. Więcej amerykańskich jabłek trafi do Meksyku, Indii i Tajwanu. Import jabłek do USA spadnie do 180 tys. ton.

Przewiduje się dalszy spadek produkcji jabłek w Argentynie (-70 tys. ton) do 530 tys. ton. Pomimo tego eksport zostanie utrzymany na poziomie 90 tys. ton (wysyłki głównie do UE i USA).

Chilijski sektor odnotuje wzrost produkcji o 75 tys. ton do 1,4 mln ton jabłek. Eksport wzrośnie o 35 tys. ton i osiągnie 800 tys. ton, przy czym więcej towaru zostanie wysłane do Kolumbii, UE i Arabii Saudyjskiej.

Produkcja w Turcji pozostanie stabilna i wyniesie 2,7 mln ton. Jednak znacząco wzrośnie eksport (+100 tys. ton) do poziomu 215 tys. ton. Szczególnie ważnym rynkiem dla tureckich jabłek będzie Irak.

Meksyk odnotuje spadek produkcji (-20 tys. ton) do 730 tys. ton. Import jabłek wzrośnie o 32 tys. ton do 250 tys. ton (głownie z USA).

Eksperci spodziewają się zwiększonej produkcji w Nowej Zelandii (+25 tys. ton) – 574 tys. ton. Zwiększy się w tym kraju eksport jabłek do Azji i Unii Europejskiej i osiągnie 385 tys. ton.

W niewielkim stopniu wzrośnie produkcja jabłek w RPA (+9 tys. ton) do 933 tys. ton. Poziom eksportu pozostanie niezmieniony i wyniesie 515 tys. ton.

RS

 
 
 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułTantniś – ubiegłoroczny wróg nr 1 warzyw kapustnych
Następny artykułProdukcja pomidorów we Francji. Gałązkowych przybywa

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.