Katowice zapraszają na Festiwal Jabłka

Ajerkuchy z apfelmusem, czyli placuszki na maślance z musem jabłkowym, polędwiczki z karmelizowanymi jabłkami oraz śledzie z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym będzie można skosztować podczas Festiwalu Jabłka, który odbędzie się w sobotę na katowickim rynku.

– Polska jest trzecim co do wielkości producentem tych owoców na świecie i największym ich eksporterem. W ostatnim sezonie polskie jabłka trafiły do prawie 50 krajów świata. Niekwestionowane walory jabłek polskich warte są tego, by Polacy sięgali po nie częściej niż dotychczas – podkreślił prezes zarządu organizującego imprezę Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw Witold Boguta.

W sobotę miłośnicy jabłek dowiedzą się m.in. od znanego i lubianego śląskiego kucharza Remigiusza Rączki, jak przygotowywać na przykład szarlotkę z kaszą manną, ciasteczka serowe z jabłkiem, ajerkuchy z apfelmusem, czyli placuszki na maślance z musem jabłkowym oraz śledzie z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym czy wątróbkę z jabłkiem i octem winnym.

Ciekawie zapowiada się też quiz „Wszystko, czego nie wiesz o jabłku” połączony z degustacją różnych odmian jabłek z polskich sadów i przykładami ich zastosowań. Jabłka „na język” weźmie natomiast prof. Jerzy Bralczyk, który opowie o językowych skojarzeniach z tym owocem.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułFresh Market 2015
Następny artykułPrezydent podpisał nowelizację ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.