Kiepska kondycja produkcji węgierskich jabłek

Fot. P. Grel
Powierzchnia sadów jabłoniowych na Węgrzech spada, wielkość zbiorów mocno się waha, jakość zbieranych owoców jest niska - większość nadaje się tylko dla przetwórstwa, odsetek nowoczesnych sadów jest niewielki. 
Roczna produkcja jabłek na Węgrzech wynosi średnio 550-600 tys. ton, ale w ciągu ostatnich 10-15 lat wahała się ona między 200 a 920 tys. Ton. W konsekwencji trudno jest zagwarantować stabilną podaż, która jest jedną z podstaw w budowaniu i utrzymaniu rynków. Ponadto dwie trzecie produkcji jest wykorzystywane do celów przemysłowych.
 
Podczas gdy w 2002 r. na uprawę jabłoni było przeznaczonych około 40 tysięcy hektarów,  obecnie jest to około 26 000 hektarów, więc utracono około 40 procent areału. Poza tym około 40 procent plantacji jabłek jest przestarzała i niekonkurencyjna. Tylko około 20 procent sadów to nowoczesne, konkurencyjne plantacje.
 
W roku 2017 węgierska produkcja miała słabszą jakość niż średnio, a zbiory wyniosły około 150 000 ton jabłek do spożycia świeżego oraz 350 000 ton jabłek do przetworzenia.
 
za:  agronaplo.hu

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRynek wart 80 miliardów dolarów
Następny artykułZielono w Targach Kielce

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.