Włosi podsumowali sezon przechowalniczy i handlowy jabłek

Według stowarzyszenia Assomela (skupia włoskie grupy producentów jabłek) od początku sezonu handlowego sprzedano we Włoszech 1 747 177 ton jabłek deserowych, czyli prawie 87 proc. zapasów. Kończący się sezon 2015/2016 dobrze wpisał się w plany sprzedażowe konsorcjów i nie odbiegał od lat ubiegłych – podaje freshplaza.it.

Zapasy jabłek we włoskich komorach oszacowano 1 czerwca 2016 r. na 263 202 tony. Eksperci podkreślają 2-procentowy wzrost sprzedaży jabłek w maju (sprzedano ponad 203 tys. ton) w stosunku do 2015 r. Przewiduje się, że do końca czerwca zapasy takich odmian jak 'Red Delicious', 'Fuji' i 'Braeburn' zostaną całkowicie wyczerpane.

Sytuacja we Włoszech była też analizowana pod kątem zapasów jabłek w całej Europie. Według danych na 1 maja 2016 r. w europejskich komorach było o ok. 100 tys. ton więcej jabłek niż w ubiegłym roku i łączne zapasy tych owoców wynosiły 1 385 257 ton.  Jak podkreślają analitycy z Assomela, na tak duże zapasy w Europie wpływają jabłka, które zgromadzone są jeszcze w polskich komorach przechowalniczych. W Polsce zapasy w maju były wyższe o ok. 75 tys. ton w stosunku do 2015 r.

RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPiknik sadowniczy w Gośniewicach
Następny artykułCeny truskawek za niskie; podobnie będzie z porzeczkami?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.