Czereśnia i brunatna zgnilizna drzew pestkowych

Brunatna zgnilizna drzew pestkowych
Brunatna zgnilizna drzew pestkowych jest groźną chorobą znacznie ograniczającą plon handlowy. Patogeny ją wywołujące – grzyby z rodzaju Monilinia (M. laxa, M. fructigena, M. fructicola) – mogą porażać roślinę podczas kwitnienia, a także - w późniejszym okresie - dojrzewające owoce.
Czereśnie są roślinami szczególnie zagrożonymi tymi patogenami. Produkcja ich owoców skupia się głównie na uzyskaniu plonu najwyższej jakości – deserowego. Owoce muszą być więc nienagannej jakości. 
Przekropna pogoda, częste lub długotrwałe (intensywne) deszcze powodują, że bardzo wzrasta wilgotność powietrza, która w połączeniu z jego umiarkowaną albo wysoką ciepłotą sprzyjają rozwojowi sprawców brunatnej zgnilizny oraz licznym infekcjom.
Po kwitnieniu czereśni należy kontynuować ochronę drzewa przed tą chorobą. Profilaktycznie, bądź jeśli wystąpi taka konieczność – interwencyjnie, należy je opryskiwać do 3 razy w sezonie, ze szczególną precyzją przy częstych deszczach, gradzie, także gdy stwierdzi się pękanie owoców (pękające owoce oczywiście nie stanowią towaru handlowego, ale są łatwo porażane grzybami, stając się źródłem infekcji, które należy kategorycznie eliminować).

Do ochrony czereśni przed brunatną zgnilizną drzew pestkowych można było używać w poprzednim sezonie fungicydów: Rovral Aquaflo 500 SC (dikarboksyimidowy), Signum 33 WG (strobilurynowo-anilidowy) oraz Switch 62,5 WG (anilinopirymidynowo-fenylopirolowy), a także miedziowych (Cooper Max New®, Funguran®).
 
Od tego sezonu listę powiększył (rejestracja z 8.05.), umożliwiając racjonalną rotację środków, fungicyd Score 250 EC (triazolowy), w dawce 0,2 l/ha, z karencją wynoszącą 14 dni.
Tekst i fot. Katarzyna Kupczak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUniwersytet Rolniczy na Festiwalu Nauki w Krakowie
Następny artykułKomisja Europejska zatwierdziła nowe programy promujące unijną żywność

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.