Rośliny potraktowane zapobiegawczo tym fungicydem reagują m.in. metabolicznie – produkują białka odporności (wzmacniające odporność roślin na patogeny) i fitoaleksyny (substancje obronne wydzielane miejscowo podczas infekcji, tj. obecności patogenów w organizmie, ograniczające rozwój patogenów, tzw. antybiotyczne). Tkanki roślinne są także mechanicznie zabezpieczone przed infekcją – w wyniku działania laminaryny dochodzi bowiem do lignifikacji ścian komórkowych.
Środek został zarejestrowany do ochrony truskawki przed: szarą pleśnią, mączniakiem prawdziwym, plamistościami liści – białą i czerwoną. Należy go stosować w dawce 1,0 l/ha, nawet do 7 razy w sezonie. Pierwszy zabieg można wykonać przed kwitnieniem, następne co 7–10 dni.
Polowe uprawy pomidorów zabezpiecza natomiast przed bakteryjną cętkowatością. Użyty przed infekcją (w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby), w dawce 1,5 l/ha, następnie do 7 razy w sezonie co 7–10 dni, może skutecznie ochronić roślinę przed bakteriozą.
W przypadku dużego nasilenia chorób należy stosować go przemiennie z innymi, konwencjonalnymi fungicydami. Jego skuteczność jest tym większa, im dokładniej pokryta cieczą roboczą zostanie roślina.
Vaxiplant SL może być stosowany w trakcie kwitnienia (prewencja – nie dotyczy) oraz owocowania (karencja – nie dotyczy) roślin. W plonie pochodzącym z traktowanych nim roślin ograniczony jest poziom pozostałości.
Katarzyna Kupczak