Uprawy ekologiczne: nowe technologie

W dniach 23-24 października w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach odbywa się międzynarodowa konferencja ekologiczna "Innowacyjne technologie w ekologicznej produkcji ogrodniczej".

Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki, a wśród prelegentów jest szereg znakomitych naukowców z krajowych i zagranicznych ośrodków badawczych i uniwersytetów. Duża część referatów przedstawiała wyniki badań prowadzonych w różnych instytucjach w ramach projektu EkoTechProdukt, którego kierownikiem jest dr hab. Lidia Sas-Paszt (prof. IO), a koordynatorem – prof. Eligio Malusà.

Zdaniem większości zgromadzonych badaczy, pomimo iż produkcja ekologiczna jest nadal niszą rolnictwa na świecie, nabiera ona coraz większego znaczenia. Rośnie bowiem świadomość konsumentów, którzy dążą do poprawy swojego menu żywieniowego wybierając kierunek zdrowych i atrakcyjnych produktów. Produkcja ekologiczna jest także bardzo często kojarzona z większą dbałością o środkowisko, w którym żyjemy. 

Zaproszeni na kongres prelegenci podczas pierwszego dnia obrad poruszali głównie tematykę związaną z metodami ochrony i odżywiania roślin wytwarzanych metodą ekologiczną, zwracając uwagę tak na powodzenia, jak i niepowodzenia wprowadzanych technologii. Duże znaczenie w walce z chorobami i szkodnikami roślin mają mikroorganizmy. W kilku ośrodkach badawczych, m.in. w IO w Skierniewicach, IOR-PIB w Poznaniu oraz na Uniwersytecie Przyrodniczo-Humanistycznym w Siedlcach prowadzone były badania z wykorzystaniem ich w walce ze szkodnikami i patogenami roślin. Wielu gości podkreślało znaczenie szczepów grzybów czy bakterii jako wpływajacych na podniesienie naturalnej odporności roślin na patogeny. Bardzo ważny aspekt to także możliwość wprowadzenia na plantacje produktów zawierajacych żywe mikroorganizmy. W IO takie badania podjął zespół naukowców pod kierownictwem prof. R. Hołownickiego. Ta tematyka będzie także kontynuowana podczas obrad i sesji posterowej w dniu dzisiejszym.

 

Tekst i fot. D. Łabanowska-Bury

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZ pierwszej transzy dostaniemy tylko 26 mln euro
Następny artykułTylko 25,8 mln euro; „to i tak największa kwota”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.