Jagody acai podbiją polski rynek?

Jagody acai
Na rynku pojawiły się produktów spożywcze i suplementy diety na bazie wyciągów z południowoamerykańskich owoców acai. Produkty z acai (czyt. asai) pojawiają się coraz częściej w sklepach ze zdrową żywnością, w menu warszawskich restauracji. 
Jagoda acai to owoc drzewiastej rośliny z północnej Amazonii, ma rozmiar od 1,25 do 1,5 cm. Barwą jest podobna do borówki – ma ciemnopurpurowy kolor. Owoce te o lekkim posmaku czekolady zawierają kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9, proteiny, fosfor, potas, wapń, magnez, cynk, miedź, witaminy A, B1, B2, B3, C, E, biokatalizatory, aminokwasy i antyoksydanty.
 

Za: rynekspozywczy.pl

pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułChorwacko-włoski spór o nazwę wina
Następny artykułDziałkowcy protestują

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.