Jeżyny wspomagają pracę płuc

Idzie sezon na te dzikie, na rynku stale goszczą uprawne jeżyny – warto więc podsunąć kolejny materiał potwierdzający korzystny wpływ tych owoców na pracę płuc, zwłaszcza podczas stanów zapalnych dróg oddechowych.
Grupa naukowców z Plant & Food Research i Malaghan Institute of Medical Research zauważyła korzystne oddziaływanie owoców jeżyny na wydolność płuc i łagodzenie objawów astmy. Aktywne w tych procesach są związki polifenolowe – jako przeciwutleniacze (takie ich działanie stwierdzano już wielokrotnie). Wymieniony wyżej zespół zajął się rolą arginazy w zmniejszaniu stanu zapalnego w astmie oraz metaloproteinazy-9 wpływającej na procesy budowy tkanek.

W swoich konkluzjach naukowcy zawarli wniosek, że zawierające te substancje owoce jeżyn pomagają chronić płuca przed astmą i poprawiają strukturę płuc poprzez aktywację specyficznych komórek odpornościowych.

za: fruitnet.com
pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułTargi HORTI-TECH z mocnym wsparciem sadowników
Następny artykułUkraiński handel ogrodniczy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.