Kolejna edycja Konkursu Win Galicja Vitis w Łańcucie

Popularyzacja kultury wina poza tradycyjnymi regionami winiarskimi jest głównym celem 6. edycji Konkursu Win Galicja Vitis w Łańcucie (Podkarpackie). Imprezę zaplanowano na 16-17 czerwca w łańcuckim zamku.

– Jesteśmy największym konkursem winiarskim w Polsce. W poprzedniej edycji rywalizowało 416 win z 11 krajów Europy. Oprócz Polski były też wina ze Słowacji, Czech, Węgier, Austrii, Niemiec, Francji, Włoch, Grecji, Słowenii i Portugalii – powiedziała prezes fundacji Galicja Vitis, organizatora przedsięwzięcia Ewa Wawro.

Podkreśliła, że „obok promocji winiarstwa konkurs ma również być okazją do porównania jakości win z Europy Środkowej z winami pochodzącymi z innych części świata”. – Chcemy także przypominać historyczne związki Polaków, Słowaków, Węgrów, Czechów i Austriaków w tej dziedzinie – dodała.

Wina będą oceniane przez międzynarodowe jury; w jego skład wejdą winiarze, enolodzy, sommelier, krytycy winiarscy. Konkurs odbędzie się w obiektach zamku łańcuckiego. Wszystkie próbki win są oceniane anonimowo i serwowane z zakrytych butelek, oznaczonych tylko numerem ewidencyjnym. O kolejności serwowania decyduje m.in. kategoria wina i rocznik; juror degustują dziennie ok. 50 win.

Każde wino zgłoszone do konkursu może zdobyć maksymalnie 100 punktów. Wielki złoty medal otrzymują wina, które uzyskają co najmniej 92 pkt., złoty medal to minimum 85, srebrny 82, a brązowy 80 pkt. Medale przyznaje się w kategoriach: wina białe wytrawne, białe, różowe, czerwone, musujące i likierowe. – Liczymy, że w tym roku w Galicja Vitis weźmie udział co najmniej 400 win – zaznaczyła Wawro.

Organizacje skupiające zainteresowanych uprawą winorośli szacują, że w Polsce jest ponad tysiąc winiarzy.

Na Podkarpaciu istnieje ok. 150 winnic; liczą od kilku arów do dwóch – trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20 – 40 arów. W regionie uprawia się winorośl w sumie na ok. 100 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułChemiczna ochrona roślin – wymagania
Następny artykułProdukty regionalne po nowemu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.