Produkcja bio w Europie. Korzeniowe i truskawki

Analitycy prześledzili  produkcję warzyw i owoców bio w Europie w ostatnich latach. Poniżej przedstawiamy dane dotyczące warzyw korzeniowych i truskawek. 
W Europie produkcja warzyw korzeniowych bio w 2016 r. wynosiła 222,5 tys. ton (zwiększyła się o 13,3 tys. ton w stosunku do 2015 r.). Wśród największych producentów  znalazła się Holandia (54,1 tys. ton), Wielka Brytania (35,5 tys. ton) oraz Szwecja (34,7 tys. ton). Do znaczących producentów można było zaliczyć także Polskę (31,5 tys. ton) oraz Łotwę (17,2 tys. ton). Nieobecność wśród tych państw Włoch wynika z braku danych włoskiej produkcji w 2016 r. Kraj ten jednak w latach 2015 oraz 2014 był liderem w tej kategorii. Powierzchnia tych upraw w Europie wyniosła w 2016 r. 35.058 ha. 
 
Jeśli chodzi o produkcję truskawek to największa była w Turcji (9371 ton) oraz Polsce (6007 ton), a także w Hiszpanii (5078  ton) i Niemczech (3352 ton). Zbiory w Europie w 2016 r. były na poziomie 26 428 ton. Duży skok w produkcji bio truskawek odnotowała Bułgaria: z poziomu 15 ton w 2013 r. do 680 ton w 2016 r. Całkowita powierzchnia europejskiej produkcji bio truskawek w 2016 r. wynosiła 4249 ha.

Źródło: freshplaza
RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWAPA: Mniejsze zbiory jabłek na Południowej Półkuli
Następny artykułBayer ma zgodę UE na przejęcie Monsanto

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.