Winobranie na Podkarpaciu opóźni się; będą dobre zbiory

Winobranie na Podkarpaciu zacznie się nawet dwa tygodnie później niż przed rokiem. - Winiarze nie śpieszą się ze zbiorami, bo słoneczna pogoda sprzyja spokojnemu dojrzewaniu gron – powiedziała sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.

W tym roku zapowiadają się dobre zbiory; od sześciu do 12 ton z hektara. Rok temu było to dwie, trzy tony z ha, a w 2013 r. od siedmiu do 10 ton. – Winobranie ruszy w drugiej połowie września i potrwa co najmniej do połowy listopada, jeśli aura pozwoli. A zapowiada się, że tak – zauważyła Wawro.

Wiele słonecznych dni w tym roku sprawiło, że winiarze nie mieli większych problemów z chorobami winorośli. – Owoców jest dużo i są zdrowe – dodała. – Natomiast upalne i bardzo suche lato wpłynęło niekorzystanie na zawartość cukru oraz dojrzałość gron; zbyt wysoka temperatura i brak wody pogarszają fotosyntezę. Oznacza to, że wina będzie dużo, ale o tym jakie ono będzie zadecydują wiedza i umiejętności winiarza – podkreśliła Wawro.

Tradycyjnie na Podkarpaciu winobranie rozpoczynają zbiory odmian: solaris, aurora i bianca na wina białe oraz rondo na czerwone. Odmiana regent, druga ze sztandarowych odmian dobrze sprawdzających się w Polsce, a także marechal foch, leon millot zbierane są zazwyczaj dwa tygodnie później. Z kolei dające dobre wina białe odmiany: jutrzenka, seyval blanc, hibernal, johanniter i sibera będą zbierane na przełomie października i listopada.

Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic, które zajmują łącznie 150 ha. Przeciętne gospodarstwo winiarskie w regionie zajmuje 20-30 arów.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku. Najwięcej winnic jest w okolicach Jasła, Krosna, Dębicy, Przeworska i Rzeszowa.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSłonecznica orężówka na pomidorze i papryce – prawidłowa diagnostyka
Następny artykułW Rzeszowie powstało laboratorium badań GMO

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.