O ekologicznej produkcji owoców jagodowych

Polska jako główny w Europie producent owoców dostarcza ich na krajowy i zagraniczne rynki ponad 4 mln ton rocznie. W ostatnich trzech latach jedynie 1,5–2% ogólnego tonażu stanowiły owoce wytworzone zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.

To bardzo zła wiadomość biorąc pod uwagę, że w Polsce warunki sprzyjają produkcji ekologicznej, a popyt na produkty „bio” rośnie w krajach Unii Europejskiej z roku na rok.

W latach 2003–2013 liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce wzrosła ponad 11-krotnie – z 2286 w 2003 r. do prawie 26,6 tys. w 2013 r. W tym samym okresie ponad 18-krotnie wzrosła także liczba przetwórni  ekologicznych – z 22 w 2003 r. do 407 w 2013 r., z czego ponad 30% zajmuje się przetwórstwem owoców i warzyw.

Dla osób zajmujących się produkcją owoców jagodowych metodą ekologiczną, a także dla tych, którzy taką działalność planują, wydawnictwo Plantpress przygotowało książkę pt. „Ekologiczna produkcja owoców jagodowych”. Autorami są dr Beata Studzińska (doradca rolnictwa ekologicznego) oraz dr Dariusz Paszko (z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie), który przyjrzał się stronie ekonomicznej przedsięwzięcia.
 
Pozycja ta stanowi krótki przewodnik, w którym poruszamy tematykę opłacalności produkcji owoców metodą ekologiczną, podajemy sposoby na zwiększenie plonów plantacji poprzez odpowiednio prowadzone nawożenie i ochronę oraz podajemy sposoby zagospodarowania owoców ekologicznych.

D. Łabanowska-Bury

Książkę „Ekologiczna produkcja owoców jagodowych” można nabyć tutaj.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMięso i ziemniaki wciąż są podstawą polskiego obiadu
Następny artykułJabłka dla alergików

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.