Borówka – owocem XXI wieku

Borówki
fot. P. Grel
Eksperci są zgodni. Borówka powinna znaleźć się w diecie każdego Polaka. Bomba witamin, składników mineralnych i źródło przeciwutleniaczy. Jest rekomendowana w najnowszej Piramidzie Żywienia i Aktywności Fizycznej przedstawionej przez Instytut Żywności i Żywienia, w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, antynowotworowej, dla osób z nadciśnieniem, z cukrzycą i odchudzających się.
Początek borówkowego sezonuw Polsce  stał się okazją do przypomnienia jej walorów. Podczas otwarcia sezonu dyskutowano o stanie świadomości i działaniach jakie warto podjąć by zwiększyć świadomość walorów borówki. 
Tegoroczne zbiory, mimo trudnej pogody, zapowiadają się u nas bardzo dobrze. Większość naszej produkcji ma bardzo wysoką jakość, jest zbierana ręcznie i już w lipcu oczekiwana przez konsumentów w ponad 25 krajach na czterech kontynentach. Na świecie panuje moda na polską borówkę. Kolejne rynki otwierają się przed polskimi plantatorami. 
za: Fundacja Promocji Polskiej Borówki

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWłochy rozpoczynają zbiory gruszek
Następny artykułMaria Fajger powołana na stanowisko p.o. prezesa ARiMR

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.