Chipsy z warzyw czy ziemniaków – różnią się?

Traktowanie chipsów z warzyw jako zdrowej alternatywy dla tych ziemniaczanych nie jest zasadne. Większość uważanych za zdrowe warzywnych przekąsek zawiera tyle samo niepożądanych składników, co chipsy ziemniaczane – twierdzi niemiecki minister ds. obszarów wiejskich i ochrony konsumentów Peter Hauk.
Minister opiera się swoich twierdzeniach na wynikach badań uzyskanych przez Urząd ds. Badań Chemicznych i Weterynaryjnych (CVUA) w Stuttgarcie. Według tych badań warzywne frytki czy chipsy zawierają około 30% tłuszczu i są bardzo kaloryczne (500 Kcal/100g) – a więc niewiele mniej niż ich ziemniaczane odpowiedniki. Oprócz tego – niepożądany w żywności akrylamid i sporo soli (1,5%). Z tych powodów nie powinny być uznawane za alternatywę dla chipsów ziemniaczanych, a traktowane jako okolicznościowa przekąska. 
W grupie przekąsek warzywnych wskazać należy na produkty powstające w wyniku suszenia lub pieczenia a nie głębokiego smażenia. Minister zachęca do uważnego czytania przed zakupami etykiet z opisem składu produktów.
 
za: fruchthandel.de
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZa dwa miesiące zacznie się sezon na chilijskie czereśnie
Następny artykułKontrowersyjne petunie GMO

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.