Hiszpański eksport pomidorów

Eksport hiszpańskich pomidorów od września 2013 do końca lipca 2014 roku to 957,4 tys. ton, o wartości 949,4 mln euro. Dokładnie 99,97% łącznych dostaw skierowano na rynki europejskie, w tym 94,1% do pozostałych państw UE 28. 
 
Największym odbiorcą hiszpańskich pomidorów były, jak co sezon, Niemcy z wynikiem 200,1 tys. ton (z ponad 20,9% udziałem w łącznym ich hiszpańskim eksporcie). Drugim pod względem wolumenu importu państwem była Francja z wynikiem 141,6 tys. ton (14,8% udział). Kolejnymi były: Wielka Brytania – 137,8 tys. ton, Holandia – 125,4 tys. ton oraz Polska – 59,3 tys. ton i Włochy – 52,5 tys. ton. Wielkość dostaw na rynek rosyjski, który wówczas jeszcze dopuszczał import z państw unijnych, wyniósł w omawianym okresie 38,7 tys. ton hiszpańskich pomidorów.
Źródło: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułLubuskie Centrum Winiarstwa
Następny artykułTak sucho podczas złotej jesieni nie było miejscami od 14 lat

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.