Jabłka bio- mają dobre perspektywy

Tak po targach Fruit Logistica i Biofach zapewnia szef działu produkcji ekologicznej w VI.P Gerhard Ebberhőfer dziennikarkę włoskiego portalu dla profesjonalnych ogrodników corriereortofruticolo.it. Reprezentowana przez niego organizacja (Val Venosta Cooperatives Association) zrzesza w siedmiu spółdzielniach 1800 sadowników, z których wielu przestawia sady na produkcję ekologiczną.
W VI.P spodziewany jest szybki przyrost powierzchni tej produkcji – w najbliższych trzech latach ma się ona zwiększyć o 50%. W ubiegłym roku sady ekologicznie prowadzonych jabłoni zajmowały w regionie  500 hektarów, w bieżącym przybędzie 40 ha, w 2018 r. następnych 100 ha. Szacuje się, że w 2019 r. 12%-13% oferowanych przez VI.P jabłek, czyli około 40 tys. ton, stanowić będą te ekologiczne.
za: corriereortofruticolo.it
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułTRSK: niższe rezerwy jabłek w Europie spowodują wzrost ich cen w Polsce
Następny artykułOcieplenie klimatu to dłuższy sezon aktywności pszczół i więcej miodu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.