Mniej jabłek we Francji

Na 1 listopada produkcja jabłek we Francji została oszacowano na 1,48 mln ton. To w porównaniu do roku 2015 7% spadek, a do średniej wielkości zbiorów z okresu ostatnich trzech lat 6% spadek. W sumie owoce te w bieżącym roku uprawiane są na łącznej powierzchni 36,4 tys. ha sadów czyli na niezmienionej wobec roku poprzedniego.
We francuskich zbiorach dominują trzy odmiany – ‘Golden Delicious’ z tegorocznymi zbiorami na poziomie prawe 445,0 tys. ton, ‘Gala’ – z prawie 284,0 tys. ton oraz ‘Granny Smith’ z wynikiem 124,6 tys. ton. 
 
Francuzi są zdecydowanie eksporterem netto jabłek – w minionym roku ich eksport wyniósł 609,9 tys. ton, podczas gdy import jedynie 182,0 tys. ton. Największe ilości jabłek dostarczono na rynki unijne – ponad 296,0 tys. ton, w tym do Holandii – ponad 131,0 tys. ton oraz do Wielkiej Brytanii – ponad 117,0 tys. ton. W imporcie  – około 51,0 tys. ton jabłek sprowadzono z Holandii oraz 46,7 tys. ton z Hiszpanii. 
 
źródło: FAMMU/FAPA 
 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSkandynawowie importują coraz więcej owoców i warzyw
Następny artykułRzeczpospolita Pszczelarska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.