Olsztyn: wybrano najlepsze potrawy i produkty regionu

1042
Bogatsza niż na polskich targowiskach jest tutaj oferta orzechów
Pieczona kaczka z sosem śliwkowym i flaczki z lina z grzybami uznane zostały za najlepsze tegoroczne potrawy regionalne w konkursie "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy", którego finał odbył się w sobotę w Olsztynie.
Zdaniem przewodniczącego jury Grzegorza Rusaka, podobne konkursy kulinarne powinny być kołem napędowym promocji Warmii i Mazur jako regionu turystycznego. W jego ocenie tradycyjna kuchnia pozwala również zachować tożsamość regionalną.
 
Celem organizowanego od siedmiu lat konkursu „Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy” jest zebranie i opublikowanie unikatowych regionalnych przepisów kulinarnych.

Za: 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułOdmianowe show na południu
Następny artykułRekordowe zbiory jabłek w Macedonii

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.