Polsko-chińskie memorandum podpisane. „Otwieramy drzwi”

Podpisanie dokumentu regulującego warunki w zakresie bezpieczeństwa żywności; fot. MRiRW
W poniedziałek 20 czerwca w Warszawie zostało podpisane polsko-chińskie memorandum o współpracy w obszarze zdrowia zwierząt i roślin oraz bezpieczeństwa żywności. To ramowe porozumienie regulujące wymagania weterynaryjne i fitosanitarne w eksporcie żywności do Chin.

Podpisali je w resorcie rolnictwa: minister Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością Inspekcji i Kwarantanny CHRL (AQSIQ) Zhi Shuping oraz minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel.

Podpisany został także protokół w sprawie kwarantanny i wymagań zdrowotnych w odniesieniu do drobiu hodowlanego, jednodniowych piskląt i jaj wylęgowych z drobiu wyeksportowanego do Chin.

– Oceniam dzisiejsze porozumienia jako milowy krok w dalszych dobrych relacjach między Polską a Chinami w obszarze rolnictwa – podkreślił Jurgiel.

Jak zaznaczył, rozmowy z chińską stroną stały się bardziej intensywne od czasu wizyty prezydenta Andrzeja Dudy w listopadzie ub. r. w Chinach.

Minister rolnictwa zwrócił uwagę na dobre relacje między polskimi i chińskimi urzędnikami podczas prowadzonych rozmów. Podziękował za dobrą atmosferą, jaka towarzyszyła jego wizycie w Chinach w kwietniu br. – Wierzę, że w najbliższej przyszłości będą dalsze postępy, służy to Polsce i polskim rolnikom, którzy czekają, by wymiana handlowa był dobra – powiedział Jurgiel.

Minister Zhi Shuping podkreślił, że podpisane porozumienia są owocem „wspólnych wysiłków”. Jak dodał, najważniejszym takim krokiem była wizyta prezydenta Polski Andrzeja Dudy w Chinach. „Niezwykle ważna jest wizyta prezydenta Chin Xi Jinpinga w Polsce” – zaznaczył minister ds. jakości Chin. Ocenił, że „jest to znakomity fundament do współpracy w przyszłości”.

Chiński minister pytany o możliwości eksportu jabłek z Polski powiedział, że podpisanie porozumienia oznacza, że „otwieramy drzwi”. – Cała reszta już należy do przedsiębiorców – podkreślił.

Prezes Związku Sadowników RP Mirosław Maliszewski zapewnił PAP, że Polska może wywozić do Chin duże ilości jabłek. – Widzimy tam dużą szansę eksportu, wszystko będzie zależało od tego, jakie ostatecznie warunki fitosanitarne zapisano w protokole – podkreślił. Chińczycy są zainteresowani polskimi jabłkami. Ceny też są korzystne – ocenił Maliszewski.

Polska jest największym w Europie producentem jabłek. W ostatnich latach produkcja kształtowała się na poziomie ponad 3 mln ton. W ubiegłym roku sprzedano za granicę ok. 900 tys. ton tych owoców. Największy eksport był w 2013 r., wyniósł ponad 1,2 mln ton.

Zhi Shuping na pytanie, jak postrzegana jest polska żywność w Chinach, powiedział, że dzięki wielu kampaniom promocyjnym tamtejsi konsumenci „już znają polską żywność i wiedzą, że jest to żywność bezpieczna”.

Obecnie na rynku chińskim realizowanych jest 5 kampanii. Są to kampanie: „Makarony Europy” prowadzona w latach 2016-2019; „Europejski drób – w jakości siła” (na lata 2016-2019), dotycząca mięsa drobiowego wysokiej jakości produkowane systemie jakości QAFP. Jest to także kampania „Smaki Europy – jakość i tradycja” prowadzona w latach 2015-2018, dotycząca świeżej, schłodzonej lub mrożonej wołowiny i wieprzowiny oraz przetworów spożywczych wytworzonych na bazie tych produktów, mięsa drobiowego wysokiej jakości oraz świeżych i przetworzonych owoców i warzyw. Ponadto prowadzona jest kampania „Europejskie jabłka dwukolorowe” (lata 2014-2017), promująca polskie jabłka, oraz kampania „Trade milk”, która potrwa do 2017 r. i dotyczy wysokiej jakości przetworów mlecznych.

Minister Zhi Shuping przebywa w Polsce w ramach oficjalnej wizyty przewodniczącego ChRL Xi Jinpinga.

W poniedziałek w Warszawie w obecności głów państw – prezydenta Andrzeja Dudy i Xi Jinpinga podpisano: protokół w sprawie wymagań fitosanitarnych dla eksport jabłek z Polski do Chin, memorandum o porozumieniu o współpracy w zakresie kontroli poziomu substancji szkodliwych w mięsie drobiowym eksportowanym z Polski do Chin oraz list intencyjny o badaniach naukowych i współpracy w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń.

Polska ma ujemne saldo handlowe w obrocie artykułami rolno-spożywczymi z Chinami, które w 2015 r. wyniosło -187 mln euro, wobec 2014 r. wzrosło ono o ok. 30 proc. Wartość eksportu do Chin w ubiegłym roku wyniosła 127 mln euro i spadła o 22 proc. w porównaniu do 2014 roku. Z powodu ASF wstrzymany został eksport wieprzowiny do Chin. Spadł eksport mleka i śmietany w proszku (o 69 proc.) oraz czekolady i wyrobów zawierających kakao (o 65 proc.). Natomiast ponad 2,5 krotnie wzrósł eksport mięsa drobiowego oraz serwatki (o 46 proc.).

W 2015 r. Polska wywoziła do Chin głównie serwatkę (udział w strukturze eksportu wyniósł 20 proc.), mięso i podroby z drobiu – (udział 20 proc.), czekoladę i inne przetwory spożywcze zawierające kakao – (udział 17 proc.), syropy cukrowe – (udział 13 proc.), mleko i śmietanę, zagęszczone i niezagęszczone – (udział 12 proc.) oraz wyroby cukiernicze – (udział 4 proc.)

Import towarów rolno-spożywczych z Chin w 2015 roku osiągnął poziom 314 mln euro, co stanowiło wzrost o 1,8 proc. w stosunku do poprzedniego roku. W ubiegłym roku sprowadzaliśmy m.in. filety rybne i inne mięso rybie (32 proc. całkowitej wartości importu), pomidory przetworzone lub zakonserwowane, warzywa suszone, miód naturalny, soki i ekstrakty roślinne.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUkraińskie jabłka hitem na białoruskim rynku
Następny artykułŻegnamy Pana Jacka Jaksę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.