Przetwórstwo w Rosji coraz niższe

Rosyjski sektor przetwórstwa owocowo-warzywnego odnotował w ubiegłym roku kolejny spadek produkcji. Pomimo wielkich dotacji budżetowych dla rolnictwa branża odnotowuje stopniowa dekapitalizację zakładów.
W roku 2016 produkcja soków owocowych i warzywnych w Rosji spadła o 17%. Był to kolejny rok z tendencja spadkową – licząc od 2010 r. obniżka produkcji sięga już 43%. Przetwórcy skarżą się, że brakuje im surowca rodzimej produkcji i zmuszeni są do zakupów z importu. To, oraz osłabienie rubla podnosi koszty produkcji. Dodatkowo linie produkcyjne nie są odnawiane w potrzebnej skali – amortyzacja urządzeń w branży jest wyliczana na 47,7%. 
Takie informacje zawiera raport przygotowany dla federalnego Ministerstwa Rolnictwa i przesłuchań parlamentarnych. Natomiast o wiele bardziej optymistycznie wygląda sytuacja z puntu widzenia producentów soków. Ich branżowy związek uznał, że spadek produkcji w ubiegłym roku wynosi 5,9%. Na rynek trafiło z rosyjskich zakładów  2, 332 mld litrów soków, nektarów i napojów. Największymi graczami na tym rynku są PepsiCo (34,5%), AO Multon (30,3%), OAO Sady Pridonia (10,6%).
za: Rambler New Service, Rosyjski Związek Producentów Soków (РСПС)
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułEnvy najlepszym jabłkiem według amerykańskich konsumentów
Następny artykułProjekt noweli dot. GMO – do prac w komisjach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.