Światowy rynek pomidorów przemysłowych

fot. P. Grel
Według najnowszej prognozy z czerwca bieżącego roku w 2016 roku globalnie wyprodukowane zostanie około 38.097 mln ton pomidorów przemysłowych - to o niecałe 8% mniej wobec roku poprzedniego. Dla porównania w roku 2015 światowe zbiory wyniosły 41.384 mln ton, a jeszcze rok wcześniej 39 905 mln ton.
Największym producentem pomidorów przemysłowych jest od lat Kalifornia – tegoroczna prognoza dla niej to  11 793 mln ton. Ponadto na około 5 mln ton prognozowane są zbiory w Chinach i Włoszech. 
 
W basenie Morza Śródziemnego skupia się europejska produkcja pomidora przemysłowego – do włoskich 5 mln ton Hiszpanie dorzucają 2,6 mln t, Turcja 2,3 mln t, Portugalia 1,3 mln t. Po drugiej stronie M. Śródziemnego 0,6 mln t spodziewają się zebrać Algierczycy, 0,65 mln t Tunezyjczycy, 0,13 mln t Marokańczycy. 
Bliżej nas – na Ukrainie – spodziewane jest 0,55 mln ton, w Rosji 0,16 mln t, na Węgrzech 0,105 mln t. W samej Polsce może to być około 0,19 mln ton.
 
za: WPTC
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRząd chce wyeliminować nieuczciwe praktyki w relacjach producent żywności – handel
Następny artykułFrancuski rynek jabłek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.