Tej jesieni można wzmacniać wina

fot. P. Grel
W związku z uzasadnionymi informacjami o złych warunkach pogodowych do uprawy winorośli w Polsce na podstawie art. 38 ust. 1 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina minister rolnictwa rozporządzeniem z 21 września zezwolił na zwiększanie o 3% naturalnej objętościowej zawartości alkoholu.
Możliwość ta  została dopuszczona dla świeżych winogron, moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji oraz wina uzyskanego z odmian winorośli zgodnie z art. 81 rozporządzenia nr 1308/2013.
Zezwolenie dotyczy winogron, moszczu i wina  uzyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Polski. Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia ww. zabiegu wzbogacania. zgodnie z art. 37 ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, należy składać do Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych właściwego ze względu na miejsce wyrobu wina.
za: minrol.gov.pl

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRosyjski rynek ziemniaka
Następny artykułW Chinach czosnku w bród

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.