Unijny eksport owoców i warzyw do państw Zatoki Perskiej

Market w Abu Dhabi; fot. redakcja
W 2015 roku unijny eksport owoców i warzyw do państw Zatoki Perskiej wyniósł 325,5 tys. ton, a w pierwszych sześciu miesiącach roku 2016 dokładnie 147,1 tys. ton. W tej grupie odbiorców znajdują się między innymi Arabia Saudyjska, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Katar, Kuwejt czy Irak.

Z roku na rok obserwowany jest wzrost eksportu w omawianym kierunku – dla porównania jeszcze w roku 2012 państw unijne kierowały tam około 195,0 tys. ton owoców i warzyw.

W eksporcie dominują jabłka z wynikiem 158,3 tys. ton wysłanych w całym minionym roku i 60,4 tys. ton w pierwszej połowie roku bieżącego. Na drugim miejscu znalazły się unijne pomarańcze – 20,7 tys. ton w roku 2015 i 18,0 tys. ton w roku bieżącym. Ponadto w 2015 roku państwa arabskie  sprowadzały z Unii Europejskiej kiwi i cebulę – po niecałe 15,0 tys. ton, sałatę – 12,3 tys. ton, winogrona, gruszki i śliwki – po przeszło 11,0 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułEksporterzy żywności złapali zadyszkę
Następny artykułWłochy: z czym do ludów?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.