Usa – największy światowy eksporter orzechów włoskich

Stany Zjednoczone są obecnie największym na świecie eksporterem orzechów włoskich – w 2013 roku wielkość eksportu to 230,8 tys. ton, a dane za pierwsze trzy kwartały 2014 roku mówią o 86,5 tys. ton.
Według danych za rok 2013 zdecydowana większość (156,3 tys. ton) wysłanych orzechów stanowiły te w łupinie. Najwięcej amerykańskich orzechów zaimportował w roku 2013 Hong Kong – ponad 32,2 tys. ton, a następne 26,0 tys. ton  -Chiny, Turcja – ponad 23,0 tys. ton oraz 22,9 tys. ton Wietnam.
za: FAMMU/FAPA
pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWłoski handel zagraniczny
Następny artykułMinister nie widzi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.