Uzbekistan: straty na początku sezonu

Ostatnie dni marca i początki kwietnia mocno zaszkodziły uprawom sadowniczym w Uzbekistanie. Szczególnie ucierpiały sady gatunków pestkowych.
Silne wiatry (do 80 km/godz.) oraz spadek temperatury do 2-7˚C w dzień a do minus 7˚C nocą  odbiły się na kwitnieniu sadów czereśni, moreli i brzoskwini. Ministerstwo ds. nadzwyczajnych Uzbekistanu prognozuje w związku z tym znaczące ubytki w produkcji i eksporcie owoców z kraju.
W ubiegłym roku w Uzbekistanie wyprodukowano ponad 2 mln ton owoców z drzew i krzewów (łącznie z winogronami). Cała produkcja sektora wynosi około 16 mln ton owoców i warzyw. Ich eksport w ubiegłym roku przekroczył nieznacznie 1 mln ton. Na liście importerów są głównie kraje sąsiadujące z republiką, ale także Niemcy, Brazylia, Norwegia, Tajlandia,  Wietnam. Uzbecka gospodarka rozwijała się w ubiegłym roku w tempie 7,8%.
za:  fruit.news.ru, azernews.az
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRośnie produkcja i popularność octu jabłkowego
Następny artykułRosjanie wycofają się z Azotów?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.