Chociaż Hiszpania produkuje najwięcej owoców i warzyw w krajach Unii Europejskiej – zajmują one w tym kraju ponad 636 tysięcy hektarów i stanowią 27% wszystkich wyprodukowanych w państwach Wspólnoty – jest również liczącym się importerem tych produktów.
Import owoców i warzyw do Hiszpanii w pierwszej połowie roku 2016 przekroczył 800 tys. t i wartość 816 mln euro. Jak informuje portal fruitnet.com import wielu grup tych produktów w ostatnim roku wzrósł. Wśród tych sprowadzanych w rosnących ilościach znalazły się i jabłka – ich import w pierwszych miesiącach bieżącego roku podskoczył o 23% i przekroczył 127 tys. ton.
To optymistyczna informacja dla naszych sadowników, z których coraz liczniejsi (przedstawiciele grup) wybierają się na cieszące się rosnącą popularnością targi Fruit Attraction w Madrycie (tegoroczne odbędą się 5-7 października).
za: fruitnet.com, ifema
pg