Warzywa nie uzależniają

Przynajmniej nie tak bardzo jak inne produkty żywnościowe. Amerykanie przetestowali dziesięć najpopularniejszych przekąsek pod kątem „uzależniania” się od nich. Potwierdzili , że niektóre pokarmy – zwłaszcza wysoko przetworzone bogate w tłuszcze i cukry – wywołują w mózgu człowieka reakcje podobne do tych, które rejestrowane są po aplikacji środków psychoaktywnych.
Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Michigan, na dwóch grupach (studenci oraz osoby starsze). Wyniki w obu grupach nieco się różniły, jednak potwierdziły się obserwacje przeprowadzane na zwierzętach, że wysoko przetworzone produkty zawierające i tłuszcze i cukry (w naturalnych produktach takie połączenia nie występują) wskazujące na uzależniające działanie  niektórych produktów.  Amerykanom najtrudniej opędzić się przed czekoladą, lodami, frytkami, pizzą, ciastkami i czipsami.
 
Jedynym produktem „uzależniającym” nie zawierającym cukru był ser. Natomiast ostatnie miejsca w dziesiątce najbardziej „uzależniających” zajęły fasola, ogórek i marchew. 
 
za:badania.net
 
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMoja Winnica, czyli wydzierżaw sobie krzewy winorośli
Następny artykułPolacy zainwestują na Zakarpaciu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.