Wielka Brytania – wielkie marnowanie żywności

Brytyjczycy coraz więcej żywności wyrzucają do śmietnika. W przypadku niektórych warzyw skala jest naprawdę duża.
 
 
W latach 2012-2015 ilość wyrzucanej żywności z brytyjskich domach zwiększyła się o 4,4 proc. W 2015 r. statystyczna rodzina w ciągu roku wyrzucała jedzenie o wartości 700 funtów, co w skali kraju dawało 7,3 mln ton odpadów. W przypadku paczkowanych sałat, gotowych do spożycia ocenia się, że 40 proc. produktu trafia do kosza. Oznacza to, że co roku marnowane jest w ten sposób 37 tys. ton tych warzyw, co odpowiada ok. 178 mln opakowań. 

Na Wyspach Brytyjskich co jakiś czas pojawiają się inicjatywy próbujące ograniczyć marnowanie żywności. W przypadku sałat próby podejmuje się sieć Tesco, która wypuści na rynek torebki strunowe, które można wielokrotnie otwierać i zamykać, wykonane z mocniejszej folii. Jest to odpowiedź na przeprowadzone dwuletnie badania, które dowiodły, że część paczkowanych sałat marnuje się, gdyż zbyt słabe opakowania rwą się, a produkt ulega rozsypaniu i zniszczeniu, przez co trafia do kosza zamiast na stół konsumenta. 
RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW Polsce na razie nie ma suszy rolniczej
Następny artykułSrebrny medal za pomarańczowe pomidory

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.