Wzrost cen żywności nieduży, zagrożeniem znaczny wzrost cen owoców

Wzrost cen detalicznych żywności w 2017 roku nie będzie tak dynamiczny, jak się spodziewano, jednak zagrożeniem może być wzrost cen owoców z powodu pogody - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

„Po znaczącym wzroście cen żywności w lutym, w marcu żywność relatywnie staniała na poziomie detalu. Może to wskazywać, że wzrost cen detalicznych żywności w 2017 r. nie będzie tak dynamiczny, jak się spodziewano, po długotrwałym procesie relatywnego tanienia żywności” – napisano w raporcie.

Jednak eksperci przestrzegają, że zimna i deszczowa wiosna może doprowadzić do zmniejszenia produkcji owoców z drzew i roślin wcześniej kwitnących, nie tylko w Polsce. „Może to skutkować znacznym wzrostem cen owoców i przyspieszyć dynamikę cen całej żywności” – napisano.

Według IERiGŻ średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w marcu 2017 roku w relacji do marca 2016 roku zwiększyły się o 3,7 proc., przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 3,1 proc. Najbardziej wzrosły ceny owoców jagodowych (o 21,5 proc.).

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDoradcy podsumowali skutki przymrozków. Znamy skalę strat
Następny artykułRosjanie nie odczuwają wpływu sankcji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.