Wzrost greckiego eksportu owoców i warzyw

warzywa i owoce
W pierwszym kwartale bieżącego roku wolumen eksportu świeżych owoców i warzyw z Grecji wzrósł o 37,8% wobec analogicznego okresu roku 2015. W tym samym okresie od stycznia do końca marca bieżącego roku wartość wyeksportowanych z Grecji owoców i warzyw wzrosła również o 25% w porównaniu do pierwszych trzech miesięcy minionego roku.
Zdaniem ELSTAT, czyli Greckiego Stowarzyszenia Eksporterów Owoców, Warzyw i Soków, do końca 2016 roku wielkość eksportu greckich owoców i warzyw przekroczy wolumen 1,5 mln ton. W sumie greccy eksporterzy wysłali poza granice w okresie pierwszego kwartału dokładnie 450,5 tys. ton produktów ogrodnictwa o wartości 241,2 mln euro. W okresie styczeń – marzec wolumen eksportu warzyw wzrósł w porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku o 31,4% do wielkości prawie 67,0 tys. ton, o wartości ponad 54,0 mln euro (+21,2%). W tym samym czasie aż o 39% wzrosła wysyłka owoców do wolumenu 383,5 tys. ton o wartości 187,2 mln euro. Największy wzrost w eksporcie owoców odnotowały truskawki – wobec roku poprzedniego o 161%, następnie mandarynki – o 85% i w końcu jabłka – wzrost o 27%. W przypadku wysyłanych warzyw największy wzrost odnotowały pomidory – niecałe 72% oraz ogórki o prawie 12%. 
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułProtokół o eksporcie jabłek do Chin podpisany
Następny artykułCeny żywności będą rosły, ale latem sezonowy spadek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.