Zmiany w strukturze produkcji ogrodniczej na Ukrainie

W dziesięcioleciu 2007-16 produkcja owoców i warzyw wzrosła o 21%. Według oficjalnych statystyk największy wzrost odnotowano w segmencie produktów szklarniowych, ale wszystkie kategorie owoców i warzyw odnotowały wzrosty produkcji i spożycia.
Główny udział w rynku, tak obecnie jak i wcześniej, mają ziemniaki. Jednakże, jeśli w 2007 roku produkty te stanowiły około 68% całkowitej wielkości produkcji owoców i warzyw na Ukrainie, w roku 2016 liczba ta spadła do 64%. Przy tym ich produkcja wzrosła z 19,1 mln t do 21,8 mln ton.
 
Znacznie zwiększył się udział warzyw „zestawu barszczowego”, szklarniowych i sezonowych (z odkrytego gruntu). Pierwsza z tych grup zwiększyła swój udział w strukturze produkcji z 11,9% do 13,1% (z 3,3 mln t do 4,4 mln t). Warzywa szklarniowe z 1% w 2007 r. doszły do 1,5% w 2016 r. (z 280 tys. t do 516,7 tys. t). Warzywa polowe miały przed dziesięcioma laty 8,9% w strukturze upraw, po dziesięciu latach zaś – 10,5% (wzrost z 2,5 mln t do 3,5 mln t).
 
Owoce ziarnkowe z 3,2% doszły do 3,7% (z 0,9 mln t do 1,26 mln t), pestkowe z 1,4% do 1,5% (z 0,38 mln t do 0,5 mln t), jagodowe z 0,3% do 0,4% (z 94 tys. t do 120 tys. ton).
 
Za: shuvar.com

Related Posts

None found

Poprzedni artykułEksport ukraińskich owoców wzrasta
Następny artykułBoiska sportowe na zielonych dachach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.