Nowa podkładka dla czereśni

Od 2017 r. francuscy sadownicy będą mogli nabyć nową półkarłową podkładkę dla czereśni ‘Furtos’.

Z botanicznego punktu widzenia jest to odmiana wiśni o nazwie ‘Ujfehertoi Fürtös’, zidentyfikowana przez węgierską stację doświadczalną w Ujfehertoi. Jako podkładka dla czereśni była ona testowana we Francji już 1991 r., w różnych stacjach doświadczalnych koordynowanych przez organizację CTIFL (Centre Technique Interprofessionnel Fruits Légumes).
 
W 2003 r. i w 2007 r. rozpoczęto bardziej dokładne badania porównujące wzrost i owocowanie kilku odmian czereśni (m.in. ‘Burlat’, ‘Fermina’, Folfer®) okulizowanych na podkładce ‘Furtos’ w 15 lokalizacjach różniących się klimatem oraz glebą. Porównywano je z drzewami na podkładce ‘MaxMa 14’ (Mazzard x Mahaleb; silnie rosnąca w polskich warunkach), najpopularniejszej dla czereśni we Francji. W 20 wypadkach na 34 czereśnie na podkładce ‘Furtos’ miały o 20–50% mniejszą siłę wzrostu niż na ‘MaxMa 14’, w pięciu wypadkach ich siła wzrostu była porównywalna, a w sześciu – większa. W większości kombinacji czereśnie na nowej podkładce owocowały lepiej niż na ‘MaxMa 14’, a ich owoce były większe (porównywano średnią masę).


 
Zdaniem francuskich badaczy ‘Furtos’ będzie bardzo dobrą alternatywą dla podkładki ‘MaxMa 14’ na glebach słabych lub bardzo słabych, na których czereśnie na nowej podkładce rosną zdrowo. ‘Furtos’ tworzy wprawdzie nieco więcej odrostów niż ‘MaxMa 14’, ale są one łatwe do kontrolowania. Nowa podkładka ma być także bardziej niż ‘MaxMa 14’ tolerancyjna wobec niedoboru tlenu w glebie, np. przy jej nadmiernym uwilgotnieniu.


10-letnia czereśnia ‘Fermina’ na podkładce ‘Furtos’; fot. materiały prasowe CTIFL

WG
Na podstawie materiałów prasowych CTIFL

Informacja pochodzi z numeru 2/2016 dwumiesięcznika „Szkółkarstwo”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZwójki liściowe
Następny artykułKonsorcjum pomidora Pachino dąży do wzrostu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.