Pomidorowy potencjał Meksyku

Fot. A. Wilczyńska
Produkcja świeżych pomidorów w Meksyku w sezonie 2018/19 wyniesie 3,4 mln ton, oczywiście przy założeniu sprzyjających warunków pogodowych. W ostatnim czasie obszar produkcji zmniejszył się, ale zbiory wzrosły z powodu przejścia od sadzenia na otwartym polu do upraw pod osłonami.

Powierzchnia pod pomidorami w sezonie 2018/19 prognozowana jest na 49,6 tys. hektarów, czyli nieco mniej niż w 2017/18. Duży wpływ na wielkość produkcji mają warunki panujące na rynku amerykańskim, ponieważ oprócz zaopatrywania krajowego rynku meksykańskiego producenci starają się sadzić tylko to, co rynek USA wchłonie.

W sezonie zimowym stan Sinaloa jest głównym producentem i eksporterem świeżych pomidorów, podczas gdy w sezonie letnim głównymi producentami są Baja California, Michoacán, Jalisco i San Luis Potosi.

Oczekuje się, że w 2018/19 r. eksport  osiągnie 1,7 mln ton, przy czym największym rynkiem eksportowym Meksyku pozostanie USA. Dane te są jednak trudne do oszacowania, ponieważ umowa o zawieszeniu płatności na pomidory między tymi dwoma krajami jest obecnie poddawana przeglądowi. Umowa, podpisana w 2013 r., jest renegocjowana co pięć lat i ustala różne ceny minimalne świeżych pomidorów meksykańskich latem i zimą, a także określa ceny owoców pochodzących z różnych reżimów technologicznych.

Za: Eurofresh Distribution

PG

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCeny owoców miękkich – UOKiK i KOWR sprawdzają przetwórców
Następny artykułW. Boguta: przetwórstwo oferuje ceny poniżej kosztów produkcji owoców

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.