Hiszpański eksport bakłażanów

W sezonie 2013/2014 (okres od 1 września 2013 roku do dnia 31 sierpnia 2014) hiszpański eksport bakłażanów wzrósł o niemal 15%.
W sumie w omawianym okresie kraj ten wyeksportował dokładnie 141,3 tys. ton tego warzywa (122,9 tys. ton w poprzednim sezonie) za sumę 126,7 mln euro. Ze wspomnianej ilości 95% skierowano na rynek unijny, gdzie największym odbiorcą była Francja z wynikiem 44,1 tys. ton – 31% udział oraz Niemcy z wynikiem 29,8 tys. ton, a także Holandia – 14,3 tys. ton. Ponadto około 13,7 tys. ton hiszpańskich bakłażanów trafiło do Włoch, 8,9 tys. to do Wielkiej Brytanii oraz 7,7 tys. ton na Węgry. W omawianym okresie do Polski trafiło zaledwie 1,9 tys. ton tych warzyw.
za: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSawicki: nie ma dyskryminacji polskich produktów w Czechach
Następny artykułŻurawina. Na starcie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.