Zmniejsza się powierzchnia produkcji marchwi we Francji

Marchew myta
Od 2000 r. powierzchnia uprawy marchwi we Francji zmniejszyła się z 17 tys. ha do 13 tys. ha w 2016 roku. Analitycy spodziewają się dalszego spadku.

Według analiz przeprowadzonych przez firmę Bejo, zwiększa się z kolei powierzchnia przeznaczona pod uprawę marchwi metodami organicznymi. Obecnie produkcja bio marchwi stanowi 4 proc. całkowitej produkcji tego warzywa we Francji. Z informacji, którą ujawnili przedstawiciele firmy, 20 proc. obrotu Bejo w tym kraju stanowi właśnie rynek organiczny.

Wraz ze spadkiem spożycia marchwi, który obserwuje się w ostatnich latach, widać również spadek cen. Obecnie połowa produkcji marchwi kierowana jest do przemysłu, połowa trafia na rynek świeży. Rośnie popyt zakładów przetwórczych, co wpływa na dobór uprawianych odmian. Jednym z objawów tego zjawiska jest wypieranie odmiany Amsterdam przez odmianę Naval. Francuzi ostatnio sporo także inwestują w zakłady przetwórcze. Trwa budowa zakładu, który będzie w stanie przerobić do 15 tys. ton marchwi rocznie.

W przeciwieństwie do upraw w krajach środkowej Europy francuscy producenci marchwi zimą pozostawiają marchew na polu. Jest to szczególnie popularna metoda na południowym zachodzie tego kraju, gdzie temperatura zimą prawie nigdy nie spada niżej zera. Jednak ten region boryka się z problemami słabszej jakości marchwi. Wynika to z ograniczonego płodozmianu, jaki prowadzą na tych terenach producenci. Zagłębia produkujące marchew znajdują się także na północy kraju m.in. w Normandii.

RS

Źródło: freshplaza

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW Budapeszcie o przyszłości WPR
Następny artykułRekordowy eksport czereśni. Ważny kierunek – Chiny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.