Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia

Cięcie i ręczne przerzedzanie zawiązków u śliw japońskich

01.03.2007
Zbigniew Buler
Hasło Ogrodnicze |
Śliwa domowa jest popularnym w uprawie gatunkiem drzew pestkowych. W Europie rozpowszechnione są jej intensywne nasadzenia na wzór gęstej uprawy jabłoni. Gęste sadzenie śliw jest jedną z najlepszych metod uzyskania wysokich plonów. Korony przewodnikowe drzew — wrzecionowa, osiowa, sznurowa — z mocnym konarem centralnym i słabymi gałęziami bocznymi są szczególnie przydatne w intensywnych sadach. Należy jednak pamiętać, że zbyt duże zagęszczenie drzew może pogorszyć jakość śliwek. W ostatnim czasie w Polsce rośnie zainteresowanie śliwą japońską i dlatego jej uprawie postanowiłem poświęcić ten materiał.

Zalety i wady śliw japońskich

Owoce śliwy japońskiej cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów, ze względu na atrakcyjny wygląd oraz bardzo soczysty i aromatyczny miąższ. Skórka owoców śliw japońskich jest gruba, ale bardzo elastyczna, dlatego owoce są wytrzymałe w transporcie. Po zbiorze mogą długo leżeć i nie psują się, są mało podatne na gnicie czy odgniatanie i długo utrzymują świeży wygląd. Za wadę tych odmian należy uznać nadmierne zawiązywanie owoców oraz trudne odchodzenie miąższu od pestki śliwek. Przy obfitym zawiązaniu owoce wyrastają zbyt drobne, dlatego u śliw japońskich należy przerzedzać zawiązki. Aby ułatwić ręczne przerzedzanie zawiązków, wyprowadza się formy drzew z ograniczoną liczbą konarów, ułatwiające dostęp do koron, a jednocześnie sprzyjające wyrastaniu owoców. Takimi formami mogą być korona szpalerowa lub sznurowa. Zawiązki owocowe można również przerzedzać chemicznie. Każde przerzedzanie zawiązków powoduje zwiększenie średniej masy owoców oraz zawartości w nich cukrów.

Trzy formy koron

Jesienią 2003 roku założono w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach doświadczenie, w którym ocenia się trzy formy koron śliw oraz różne sposoby przerzedzania zawiązków owocowych. Posadzono śliwy japońskie odmian 'Kometa' i 'Najdiena' (fot. 1) zaszczepione na ałyczy. Drzewa posadzono w rozstawie 3,5 m między rzędami oraz 0,75 m, 1,5 m i 2,0 m w rzędzie. Formy koron uzależniono od rozstawy drzew w rzędzie. Posadzone co 0,75 m prowadzono w formie sznurowej, co 1,5 m — w formie wrzecionowej, co 2,0 m — w formie szpalerowej. Kontrolę stanowiły drzewa prowadzone w formie wrzecionowej. Drzewa przywiązano do tyczek bambusowych, przymocowanych do drutu, rozciągniętego na rusztowaniu zbudowanym ze słupków betonowych.


Fot. 1. Obfite owocowanie odmiany 'Najdiena' w 3. roku po posadzeniu

U drzew prowadzonych w formie sznura (fot. 2) pionowego nie przycinano przewodnika po posadzeniu. Dzięki temu osiągnęły one już w pierwszym roku po posadzeniu wysokość 2 m oraz wytworzyły dużą liczbę poziomych pędów z licznymi pąkami kwiatowymi. Przewodniki drzew formowanych w szpalerze (fot. 3) przycięto w pierwszym roku na wysokości 90 cm od gleby, a wyrosłe pędy przyginano wzdłuż rzędów i przywiązywano do drutów.


Fot. 2. Korona sznurowa w trzecim roku wzrostu drzew


Fot. 3. Korona szpalerowa w trzecim roku wzrostu drzew

Drzewom prowadzonym w formie wrzeciona (fot. 4) przewodnik przycięto po posadzeniu na wysokości 90 cm w celu uzyskania jednego okółka dłuższych pędów. W drugim i trzecim roku unikano cięcia przewodnika, aby uzyskać jedynie krótkie pędy. Pędy boczne w koronie wrzecionowej odginano do położenia poziomego za pomocą klamerek, a później sznurków.


Fot. 4. Wysmukła korona wrzecionowa w trzecim roku wzrostu drzew

Drzewa zaowocowały w drugim roku wzrostu. Od 2005 roku wprowadzono 4 stopnie ręcznego przerzedzania zawiązków owocowych:

  • przerzedzanie słabe (zawiązki pozostawiono w odległości około 5 cm od siebie — fot. 5),
  • średnie (co 10 cm — fot. 6); silne (co 15 cm — fot. 7).


Fot. 5. Przerzedzanie zawiązków w stopniu słabym


Fot. 6. Przerzedzanie zawiązków w stopniu średnim


Fot. 7. Przerzedzanie zawiązków w stopniu silnym

Kontrolę stanowiły drzewa z naturalnym opadaniem zawiązków.

Wzrost drzew i owocowanie

Rozstawa i systemy formowania koron miały wpływ na wzrost drzew. Najsłabiej rosły drzewa obydwu odmian prowadzone w formie sznurowej, silniej z formą wrzecionową, a najsilniej — z koroną szpalerową, czyli te, które miały największą rozstawę w rzędzie (tab. 1). Takie rezultaty były wielokrotnie opisywane w przypadku jabłoni. Drzewa weszły w owocowanie w drugim roku wzrostu w sadzie. Drzewa silniej rosnące, mające większą objętość korony, prowadzone w formie szpalerowej i wrzecionowej, plonowały w trzecim roku po posadzeniu znacznie lepiej niż drzewa prowadzone w formie sznura. Z drzew prowadzonych w formie szpalerowej i wrzecionowej zebrano również lepiej wyrośnięte owoce (tab. 2). U obu odmian przerzedzanie zawiązków w stopniu średnim i silnym ograniczyło plon wyrażony w kilogramach na drzewo, w stosunku do drzew kontrolnych, czyli nieprzerzedzanych (tab. 3). W 2006 roku silne przerzedzanie zawiązków u obu odmian wyraźnie zwiększyło średnią masę owoców. Każdy stopień przerzedzania zawiązków spowodował zwiększenie zawartości cukru w owocach. W 2005 r. u odmiany ' Najdiena' owoce nieprzerzedzane miały istotnie mniej cukru niż pochodzące z drzew, na których przerzedzano zawiązki (tab. 3). Suma plonu z 2 lat owocowania odmiany 'Kometa', w przeliczeniu na hektar, wyniosła 32,4 t z drzew prowadzonych w formie sznura i była dwa razy większa niż zebrana z drzew w formie szpalerowej (15,8 t). Suma plonu tej samej odmiany w przypadku drzew z koroną wrzecionową wyniosła 20,6 t/ha. Relacje między kombinacjami doświadczenia w sumie plonu były podobne u odmiany 'Najdiena' (tab. 4).

Tabela 1. Wpływ formy korony na wzrost drzew w latach 2004–2006
(wg Z. Bulera, A. Miki, D. Krzewińskiej)


Tabela 2. Wpływ formy korony na plon (pierwsze owoce zbierano w 2005 r.)
i jakość owoców (wg Z. Bulera, A. Miki, D. Krzewińskiej)


Tabela 3. Wpływ ręcznego przerzedzania zawiązków na plon i jakość owoców
w latach 2005–2006 (wg Z. Bulera, A. Miki, D. Krzewińskiej)


Tabela 4. Suma plonu, w zależności od gęstości sadzenia i formy korony
(wg Z. Bulera, A. Miki, D. Krzewińskiej)


Forum

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.