O odmianach czereśni

7511
Pod koniec sierpnia ub.r. w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach podczas warsztatów z zakresu uprawy czereśni mówiono m.in. o najnowszych wartościowych odmianach tego gatunku. Intensyfikację produkcji czereśni umożliwiają dziś również takie rozwiązania jak: karłowe podkładki, nowoczesne technologie uprawy (np. osłony przeciwdeszczowe), wysoka jakość materiału szkółkarskiego oraz czynnik ekonomiczny.
 
Najczęściej w krajowych intensywnych sadach czereśniowych – jak informowała dr hab. Elżbieta Rozpara, prof. IO (fot. obok) – sadzone są ‘Burlat’,‘Vanda’, ‘Van’, ‘Techlovan’, ‘Summit’, ‘Sylvia’,‘Lapins’, ‘Kordia’ i ‘Regina’ (tab. 1). Nowe odmiany czereśni do uprawy towarowej powinny charakteryzować się wysoką jakością owoców (o masie powyżej 8 g), małą podatnością na pękanie, wysoką wytrzymałością drzew na mróz oraz niską podatnością na choroby. Cechą pożądaną jest także plenność drzew oraz wysoka jakość owoców, które powinny być także trwałe w obrocie. Do wysokiego plonowania wymagają często obecności innych odmian – zapylaczy (tab. 2).
 
Spośród ciekawych odmian z I/II tygodnia dojrzewania czereśni dr E. Rozpara wymieniła odmianę ‘Rita’, której średniej wielkości owoce (7 g) są mało lub średnio podatne na pękanie (podobnie jak ‘Burlat’).

Obcopylna odmiana ‘Helga’ natomiast ma owoce duże jak na wczesną odmianę (II tydzień dojrzewania czereśni), mało podatne na pękanie, ale zbyt miękkie. Powinna być raczej uszlachetniana na podkładkach silnie rosnących, w przypadku karłowych owoce mogą drobnieć.

Owoce o masie 8–10 g ma także odmiana ‘Kasandra’ , ale – zdaniem dr hab. E. Rozpary– są one zbyt miękkie.

'Kasandra'

Pod koniec II tygodnia dojrzewania czereśni dojrzewają także owoce odmiany ‘Dillemma’. Są one ciemnoczerwone, duże (7,6 g) i mniej niż ‘Burlata’ podatne na pękanie.

Atrakcyjne owoce, szerokostożkowate i jędrne wydaje także odmiana ‘Skazka’. Dojrzewają w tym samym czasie co ‘Burlat’ – w III tygodniu dojrzewania czereśni.

2–3 dni później można także zbierać owoce odmiany ‘Anita’ – duże (7,7 g), smaczne i aromatyczne, o małej do średniej tendencji do pękania.

Ciekawą propozycją jest także ‘Jacinta’ – odmiana otrzymana z wolnego zapylenia odmiany ‘Vega’. Owoce kształtu sercowatego są atrakcyjne i duże (12 g). Dojrzewają tydzień po ‘Burlacie’.

Pod koniec III tygodnia dojrzewają także owoce ‘Elektry’ . Są one średniej wielkości (około 7,5 g), sercowate, lśniące i ciemnoczerwone. mniej podatne na pękanie niż ‘Burlat’.

'Elektra'

Do uprawy pod osłonami foliowymi można wykorzystać odmianę ‘Earlise’. Ma duże owoce (9 g), atrakcyjne, ale podatne na pękanie. Drzewa wyróżniają się wysoką zdrowotnością.

 
 
 
 
 
 
 

[NEW_PAGE]

Bardzo plenna i mało podatna na choroby jest odmiana ‘Vera’ . Jej owoce są duże (8–8,5 g) i średnio podatne na pękanie. ‘Vera’ jest dużą konkurencją dla ‘Vandy’. 

'Vera'
 
Dr hab. E. Rozpara wspomniała także o trzech nowych odmianach węgierskich – ‘Paulus’ , ‘Carmen’ i ‘Aida’. Drzewa ich rosną średnio silnie, tworzą liczne krótkopędy, wcześnie wchodzą w owocowanie, plonują obficie. Wytwarzają duże (10–12 g) owoce typu chrząstki, mało podatne na pękanie. Dojrzewają w IV/V tygodniu dojrzewania czereśni (jak ‘Vera’). Atrakcyjniejsze od ‘Vandy’ owoce pod względem jakości (smak, aromat) wydaje odmiana ‘Aida’. Również ‘Paulus’ plonuje obficie, ma duże owoce (do 12 g). Zapylaczem dla tej odmiany mogą być wiśnie. 
 'Paulus'
 
Duże owoce typu chrząstki, jędrne, sercowate, o masie 10–12 g ma odmiana ‘Sandra’. Są one odporne na pękanie. 

Z późniejszych odmian niepodatne na pękanie są także owoce odmiany ‘Justyna’ (HL 15466). Dojrzewają w tym samym czasie co ‘Kordia’, są smaczne, w typie chrząstki, duże (8,5–9,5 g). 

Jeszcze większe owoce (9–11 g), bez tendencji do ciemnienia, ma czeska odmiana ‘Tamara’ (HL10201) – ich dojrzewanie przypada na VII/VIII tydzień dojrzewania czereśni. 

Kolejna późna czeska odmiana ‘Debora’ to krzyżówka odmian ‘Kordia’ x ‘MertonReward’. Jej owoce, typu chrząstki, są duże (8–10 g), jędrne, cętkowate, sercowate i mało podatne na pękanie. 

W podobnym czasie do ‘Reginy’ dojrzewają owoce odmiany ‘Sweetheart’ – są duże, ale zwykle niedostatecznie (7,5–8 g),smaczne i jędrne, dobrze znoszą transport. Ich wadą jest podatność na pękanie. 

Trzy dni po odmianie ‘Regina’ rozpoczyna się zbiór owoców odmiany ‘Staccato’– są one średniej wielkości (8,5–9 g), smaczne, a ich wadą jest podatność na pękanie i wrażliwość na moniliozę (wskazana jest uprawa pod osłoną). 

Późna węgierska odmiana ‘Alex’ dojrzewa po ‘Reginie’, ma owoce mało podatne na pękanie. Są one jednak zbyt małe (około 8 g), skórka jest jasnoczerwona, a jędrność średnia. Ze względu na skłonność tej odmiany do zawiązywania zbyt dużej liczby owoców wskazane jest uszlachetnianie jej na podkładce silnie rosnącej, np. ‘Colt’. 

 
Tabela 1. Charakterystyka wybranych odmian czereśni (za E. Rozparą)

Tabela 2. Zapylacze dla wybranych odmian czereśni (za E. Rozparą)


 
Temat nowych odmian będzie jednym z głównych zagadnień, jakie zostaną omówione 24 lipca podczas V Letnich Pokazów Czereśniowych – więcej www.pokazyczeresniowe.pl
 
Tekst i fot 1: Dorota Łabanowska-Bury
Zdjęcia 2-5: A. Głowacka
 
Artykuł pochodzi z numeru 6/2016 miesięcznika MPS Sad
 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRozpoczyna się zwiedzanie małopolskich winnic
Następny artykułUrsus z największymi wzrostami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.