Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
18.03.2016

VIP-room po raz drugi

fot. Dorota Łabanowska-Bury

fot. Dorota Łabanowska-Bury

W środę 16 marca klienci i doradcy Timac Agro Polska (TAP) spotkali się w Warce w ramach zainaugurowanej w grudniu ub.r. formuły – VIP-room. Jak podkreślali podczas powitania gości Agnieszka Lenart i Grzegorz Iskra – jest to to nowa platforma komunikacyjna firmy z producentami owoców i warzyw, która ma służyć wymianie informacji, wiedzy i doświadczeń, w celu optymalizacji plonowania oraz podnoszenia jakości produkcji. Informacje nie mają dotyczyć jedynie agrotechniki, lecz także innych ważnych aspektów, takich jak ekonomia produkcji, opłacalności i sprzedaż owoców.

Fot. 1. Agnieszka Lenart i Grzegorz Iskra

Nawożenie podstawą produkcji
 
Adam Fura (fot. 2), doradca ze ŚODR, przekazał wiele informacji dotyczących nawożenia sadów jabłoniowych i zapotrzebowania drzew na poszczególne składniki. Stwierdził, że aby dobrze dokarmiać drzewa trzeba bezwzględnie wiedzieć, jakie zmiany zachodzą w glebie. Coraz mniej dostarczanych jest nawozów organicznych, ze względu na brak produkcji zwierzęcej w rejonach sadowniczych. Są jednak grupy producentów, które zakupiły sprzęt do rozdrabniania obornika czy substratu popieczarkowego i dostarczają do gleby taki nawóz. Wpływa to znacznie na zwiększenie zawartości próchnicy – podkreślał A. Fura.


Fot. 2. Adam Fura

W Polsce w większości sadów obecnie dominują drzewa na podkładkach karłowych i półkarłowych, zatem potrzeby takich intensywnych sadów pod względem ilości dostarczanych składników pokarmowych są inne niż w sadach kilkadziesiąt lat temu. Warto o tym pamiętać układając program nawożenia. Zwiększyła się także znacznie produktywność sadów, a także dobór odmian. Są to także aspekty, które należy wziąć pod uwagę przy ustalaniu dawek poszczególnych składników. 

Adam Fura zwrócił także uwagę na to, żeby w sadach utrzymać odpowiedni odczyn gleby. Pobieranie składników pokarmowych w dużej mierze od tego zależy (tabela). 

Pobieranie makroskładników w zależności od pH (według CALAK- Francja)


Ewolucja
Drugim zaproszonym do VIP-roomu prelegentem był dr Grzegorz Klimek (fot. 3), który przedstawił obecną sytuację w sadach Polski na tle innych krajów Europy, podkreślając że w 2014 r. wyprodukowaliśmy w Polsce 3,2 mln ton jabłek, w kolejnych latach będzie to znacznie więcej – nawet 4 mln, a jak przewiduje prof. E. Makosz – i 5 mln ton. W tym wypadku – jak twierdzi G. Klimek – groźba nadprodukcji jest całkiem realna. Weryfikacji natomiast ma dokonać rynek, a nie administracyjne nakazy. Dr Klimek przewiduje, że na rynku zostaną ci, którzy produkują najlepiej i ich koszty nie są wysokie, zatem znikną z areny producenci jabłek słabszej jakości i mniej intratnych odmian, np. ‘Idareda’.


Fot. 3. Dr Grzegorz Klimek

G. Klimek opłacalności upatruje tylko w podniesieniu plonowania sadów jabłoniowych. Koszt produkcji owoców na 1 ha to ok 50 tys. zł, zatem przy obecnej cenie jabłek, plony powinny przekraczać 50 t/ha, aby sadownictwo było opłacalne. Ponadto w sadach, gdzie produkuje się owoce deserowe, odpady „do przemysłu” nie powinny stanowić więcej niż 10% produkcji. Do tego poziomu jeszcze wiele brakuje – produkcja jabłek przemysłowych w normalnych warunkach – bez kataklizmów i ekstremalnych warunków pogodowych – wynosi u nas 20-25% - podkreślał G. Klimek. W Polsce na koncentrat rocznie przeznacza się 1,8 mln ton jabłek, na soki NFC – 200 tys. ton, cydr i susz – po 80 tys. ton, a na inne przetwory – 40 tys. ton.

Forum

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności