Ekologiczne spotkanie warzywnicze

Firma Bejo Zaden Poland oraz Urszula i Piotr Osikowie, właściciele ekologicznego gospodarstwa warzywniczego z Woli Skromowskiej (woj. lubelskie) zorganizowali 18 września spotkanie dla plantatorów. Uczestniczyli w nim nie tylko producenci warzyw ekologicznych, ale również przedstawiciele niemieckiej firmy Oköhof, kontraktującej warzywa ekologiczne.

Podczas spotkania na polu ekologicznym można było obejrzeć kolekcję odmian warzyw z oferty firmy Bejo Zaden, która oprócz nasion warzyw konwencjonalnych oferuje również nasiona w jakości ekologicznej. Na poletkach pokazano m.in. odmiany: buraka liściowego (Bali), buraka ćwikłowego (Boro F1), cebuli (Hyduro F1, Albion F1 oraz Red Baron), kalafiora (Goodman), rzodkiewki (Rudolf), kapusty głowiastej białej (Impala F1), kapusty głowiastej czerwonej (Integro F1), kapusty pekińskiej (Bilko F1), kopru włoskiego (Rondo F1), marchwi (Nectar F1) oraz pora (Bandit).

Charakterystykę tych odmian przedstawił Marcin Moczulski z firmy Bejo Zaden. Podkreślił on, że firma ma już ponad 20-letnie doświadczenie w ekologicznej produkcji nasion i z roku na rok zainteresowanie nimi wzrasta, zwłaszcza wśród producentów warzyw w krajach Europy zachodniej. Obserwuje się, że liczba konsumentów warzyw ekologicznych ciągle rośnie, dlatego warto zainteresować się tą nie łatwą produkcją.

Ponadto w spotkaniu uczestniczyli reprezentanci firm oferujących nawozy dopuszczone do stosowania w uprawach ekologicznych w Polsce. Emilia Figurska z firmy Agrosystemy polecała m.in. produkty BB-Multical i EM-Aktywny; Janusz Jurkiewicz z firmy Agro Synteza – serię nawozów wieloskładnikowych Top Mix; Jacek Ceglarski z firmy Azelis – linię nawozów Lebosol; Marcin Fujarowicz z grupy producentów Biofood Roztocze – nawóz Condit; Rafał Boguń z firmy Mirpol – nawóz Rokohumin, natomiast Piotr Krajewski z firmy Pro Bio Emy – zachęcał do stosowania produktów zawierających efektywne mikroorganizmy, a także opowiedział o inicjatywie utworzenia platformy – Probionet, promującej produkty ekologiczne na polskim rynku.

Poletka z warzywami ekologicznymi

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

Więcej zdjęć ze spotkania w galerii.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSadownicy: unijne rekompensaty są śmiesznie niskie
Następny artykułPolski handel zagraniczny produktami ogrodnictwa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.