Małopolski dzień pora i selera

Małopolski dzień pora i selera, który odbył się 16 lipca w gospodarstwach Arnolda Kwiatka i Marcina Kwiatka w Złotnikach (gm. Igołomia, woj. małopolskie) był okazją do zapoznania się z ofertą odmian tych warzywa oraz środków produkcji koniecznych w odpowiedniej agrotechnice prezentowanych gatunków. Spotkanie zorganizowała firma Luty Jacek. Partnerami wydarzenia były firmy Bejo Zaden Poland, HM.Clause, Enza Zaden, Nunhems, Rol-Spec, Vivai Bacchetto, Lenders, Yara, Ferm O Feed, Polger.

Pokaz kolekcji odmian pora i selera firm Bejo Zaden Poland, HM.Clause, Enza Zaden, Novisem i Nunhems obejmował ponad 20 kreacji, które zostały dokładnie scharakteryzowane przez przedstawicieli firm nasiennych. Na spotkaniu można było dowiedzieć się o prawidłowym odżywianiu pora i selera przy wykorzystaniu produktów firmy Yara oraz o wpływie nawozów organicznych na wzrost i rozwój roślin, w oparciu o produkty Ferm O Feed.

Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz sadzenia rozsady selera sadzarką Ferrari. Nie zabrakło także prezentacji rozsady pora rwanego i selera korzeniowego. Firma Luty Jacek, znana jako dystrybutor nasion, jest także importerem rozsad – rozsadę selera importuje od włoskiej firmy Vivai Bacchetto, natomiast rozsadę pora od holenderskiej firmy Lenders BV. W przypadku rozsady selera, po złożeniu zamówienia firma dystrybuująca wysyła otoczkowane i podkiełkowane nasiona do producenta rozsad. Rozsada wyprodukowana z takich nasion jest zdrowa, krępa, wyrównana, ma silny i dobrze rozbudowany system korzeniowy. Skutkuje to lepszym przyjęciem roślin po posadzeniu. Rozsada pora, w zależności od terminu dostawy do gospodarstwa, produkowana jest w zakładach produkcyjnych firmy Lenders BV zlokalizowanych w Maroku, Portugalii i Holandii.


Pokaz sadzenia rozsady selera sadzarką Ferrari omówiony przez przedstawiciela firmy Polger

Tekst i fot. Joanna Klepacz-Baniak
Więcej informacji na temat spotkania wkrótce na łamach „Hasła Ogrodniczego”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZaczęły się zbiory… ‘Golden Deliciousa’!
Następny artykułKrajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek wspiera piwowarów rzemieślniczych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.