Międzynarodowy Dzień Dymki w Piotrkowicach

12 lipca w Piotrkowicach k. Inowrocławia firma Bejo Zaden zorganizowała Międzynarodowy Dzień Dymki. Uczestniczyła w nim grupa około 50 Holendrów.

Podczas spotkania można było obejrzeć kolekcję 14 odmian cebuli uprawianej z dymki, wysadzanej w różnych kalibrażach i zagęszczeniu. Odmiany cebuli scharakteryzował Ireneusz Ruciński z firmy Bejo Zaden Poland.

O zabiegach agrotechnicznych w uprawie informowali Łukasz Dulęba oraz Jakub Sobecki – reprezentujący firmę Bejo Zaden Poland. Zasady nawożenia w uprawie cebuli oraz jej dolistnego dokarmiania przedstawił Wojciech Kopeć z firmy Yara Poland. O ochronie cebuli przed chwastami i chorobami mówił Maciej Wita z firmy BASF, natomiast jak przygotować cebulę do przechowywania oraz o warunkach przechowywania tego warzywa interesujący wykład wygłosił Kamil Maniak z firmy Omnivet. Ponadto Radosław Koberski z firmy DNK promował sadzarkę do dymki holenderskiej marki Kramer.

Szczegółowa relacja z tego spotkania już wkrótce na łamach miesięcznika „Warzywa”.
 
 
Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW. Boguta: przetwórstwo oferuje ceny poniżej kosztów produkcji owoców
Następny artykułIUNG: nadal mamy suszę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.