Expando – sposób na wyższy plon handlowy

W produkcji sadowniczej czy warzywniczej, oprócz wysokiego plonu wyrażonego w tonach zebranych owoców, ważna jest również ich jakość, która przede wszystkim uwidacznia się w wyrównanym kalibrażu. Wzrost wymagań konsumenta ostatecznego i wszystkich podmiotów znajdujących się w łańcuchu dystrybucji wymaga towaru zunifikowanego atrakcyjnego pod względem wyglądu i smaku. Na rynku gdzie podaż dominuje nad popytem odbiorcę znaleźć mogą tylko produkty najwyższej jakości.

Expando jest nowym biostymulatorem z funkcją odżywiania dedykowanym producentom owoców i warzyw, którzy chcą produkować plon o najwyższej jakości. Preparat wprowadza cykl produkcyjny rośliny na wyższy poziom, budząc drzemiące i wcześniej nie eksplorowane możliwości plonowania. Stosując Expando, rolnik może liczyć na wyższy udział plonu handlowego, zapewniającego wyższą cenę. 
Na jakość i wysokość plonu wpływają, zarówno potencjał genetyczny odmiany, sposób formowania rośliny, przebieg warunków pogodowych jak również dostępność składników pokarmowych i wody. Na większość, z tych czynników może oddziaływać sam producent, miedzy innymi poprzez zastosowanie Expando.

Do tej pory by poprawić efektywność produkcji sadowniczej czy warzywniczej konieczne było stosowanie wielu zabiegów odżywiających rośliny i stymulujących wzrost. Wielokrotnie trudno było znaleźć odpowiedni moment aplikacji by nie stracić efektów całej technologii poprzez wykonanie zabiegu w nieodpowiednich warunkach. W wielu wypadkach wprowadzając do rośliny różnego rodzaju substancje chemiczne naruszano naturalną równowagę wzrostu i rozwoju. W skrajnych przypadkach dochodziło do pogłębienia stresu wywołanego czynnikami abiotycznymi takimi jak stres wodny czy temperaturowy.
 
Wysokie powinowactwo Expando do naturalnych substancji roślinnych redukuje do minimum ryzyko popełnienia błędu poprzez nieświadome zredukowanie potencjału plonowania jednocześnie zapewnia utrzymanie optymalnych parametrów wzrostu i rozwoju. Expando to biostymulator i nawóz zamknięty w jednej butelce.

W Expando połączono naturalne substancje organiczne z najbardziej efektywnymi minerałami. Kompozycja produktu to finezyjne zadbanie o szczegóły, dzięki wykorzystaniu najnowszych osiągnięć naukowych wyjaśniających nieznane do tej pory mechanizmy  przebiegających w roślinie procesów fizjologicznych. Skład Expando dobrany został w oparciu o detaliczną analizę laboratoryjną. Badania nad produktem odbywały się na poziomie molekularnym, przy użyciu najnowocześniejszego sprzętu. Po tysiącach godzin badań odkryto, że w traktowanych  Expando roślinach podziały komórkowe przebiegają szybciej, w konsekwencji roślina wytwarza więcej komórek. W kolejnym etapie okazuje się, że komórki roślin traktowanych Expando rosną szybciej i w efekcie końcowym są większe niż u roślin kontrolnych. Proces szybszych podziałów komórkowych pociąga za sobą również większe tempo wszystkich przemian fizjologicznych w roślinie. W efekcie roślina produkuje więcej owoców o wyrównanym rozmiarze.

Do Expando wprowadzono substancje należące do różnych grup biochemicznych, by w sposób kompleksowy zadziałać na roślinę. Każda z grup chemicznych odpowiada za inne procesy. Substancje hormonopodobne stymulują do szybszych podziałów komórkowych oraz wydajniejszych przemian fizjologicznych. Wpływają na rozwój różnych obszarów. W roślinach warzywnych poprawiają zakorzenienie roślin. U drzew poprawiają utrzymanie zawiązków owocowych.

Pozostałe substancje organiczne zawarte w Expando pełnią w roślinie złożoną rolę. Po pierwsze są prostym materiałem budulcowym. Po naniesieniu na roślinę uprawną są łatwo pobierane i wbudowane w łańcuchy białkowe jako gotowe elementy bez specjalnych nakładów energetycznych. Substancje zawarte w preparacie pełnią również funkcje chelatujące. Dla rośliny traktowanych Expando oznacza to łatwiejszy transport składników pokarmowych w roślinie oraz lepsze rozmieszczenie w jej poszczególnych częściach.

Produkt pełni również funkcje antystresowe, zagęszczając sok komórkowy, broni poszczególne komórki przed nadmierną utratą wody. Nawet w niekorzystnych warunkach wilgotnościowych przy udziale Expando roślina wciąż może przeprowadzać funkcje życiowe na najwyższym poziomie.

Po wprowadzeniu gotowych elementów budulcowych roślina do uzupełnienia brakujących części wykorzystuje pozostałe składniki, które są dostępne a w przypadku zakłóconych stresem funkcji życiowych nie są wykorzystywane przez roślinę uprawną.

Wysoki poziom promieniowania słonecznego nie jest korzystny dla roślin uprawianych w naszym klimacie. Powstałe w warunkach nadmiernego nasłonecznienia wolne rodniki tlenowe powodują stres oksydacyjny, przyspieszając procesy starzenia. Pod wpływem jego działania wegetacja roślin zostaje skrócona, a część owoców nie osiąga swoich optymalnych rozmiarów. By poprawić ten parametr skład Expando wzbogacono w witaminy głównie z grupy B, gdyż zarówno w ciele zwierząt, człowieka jak również w organizmach roślinnych właśnie witaminy ograniczają negatywny wpływ stresu oksydacyjnego.

Expando to źródło  niezbędnych makro i mikro elementów. Wnosi do rośliny około 3% azotu, który dostarczony jest w formie organicznej czyli łatwo dostępnej i całkowicie selektywnej. Dostarcza fosfor gdyż rośliny dobrze zaopatrzone w ten makroelement rosną szybciej. Składnik jest odpowiedzialny za wszystkie procesy biochemiczne, dostarczając energii do  ich uruchamiania.
 
Podstawową rolą potasu wprowadzonego z aplikacją Expando w roślinach jest odpowiedzialność za gospodarkę wodną. Doskonała formulacja produktu zapewnia niezakłócone dostarczenie składnika do miejsc gdzie jest najbardziej potrzebny.

Zestaw składników mineralnych w Expando został pomyślany tak by zapewnić przede wszystkim najwyższą wydajność procesów fizjologicznych. Tworząc produkt skupiono się na mikroelementach, których w roślinach najczęściej wykazuje się deficyt.

Rośliny prawidłowo zaopatrzone w bor lepiej kwitną i utrzymują więcej owoców. Rośliny sadownicze, jagodowe a także papryka i pomidor należą do roślin szczególnie wrażliwych na niedobory manganu. W roślinie pierwiastek ten pełni przede wszystkim rolę w intensyfikacji procesów oddychania i fotosyntezy dlatego też bezpośrednio odpowiada za wytwarzanie cukrów. Brak manganu jest przyczyną powstawania w roślinie nadmiaru niedotlenionego żelaza, które wpływa na nią niekorzystnie. Reguluje poziom związków z żelazem i wywiera pewien wpływ na redukcję azotanów do azotynów, a nawet do amoniaku. Dlatego też konstruując skład produktu zadbano o właściwe zaopatrzenie rośliny w ten niezbędny mikroelement.

Zawarty w produkcie molibden ma za zadanie zapewnić właściwy przebieg procesów dostarczających roślinie azot. Dzięki właściwemu zaopatrzeniu w molibden rośliny lepiej wykorzystują azot zgromadzony w glebie a jednocześnie unika się problemów z jakością plonu, jakie powstają przy nadmiernym wprowadzeniu składnika do rośliny na przykład przy zbyt intensywnym nawożeniu dolistnym.

Jak widać produkt Expando to wielotorowe działanie na wzrost rośliny, plonowanie i utrzymanie odpowiedniej jakości. Aplikacje produktem na początku okresu wegetacji definiują potencjał plonowania na niespotkanym do tej pory poziomie. Dzieje się to jednocześnie z zachowaniem pełnego bezpieczeństwa dla rośliny i przy pełnym wykorzystaniu inwestycji w pozostałe ogniwa agrotechniczne.

Więcej na ten temat na stronie Green Eco Poland

Źródło: materiały Green Eco Poland

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNa Ukrainie ogrzewali uprawy melonów. Na rynku brakuje warzyw
Następny artykułPo przymrozkach podsumowanie strat w europejskich sadach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.