Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
14.10.2013

Odważone dawki dla marchwi

Hasło Ogrodnicze | Aleksandra Czerwińska-Nowak
Według danych IERiGŻ–PIB, statystyczny Polak zjada ponad 6 kg marchwi rocznie – to całkiem sporo, zważywszy na fakt, że więcej spożywamy jedynie pomidorów, ogórków i kapusty. Marchew ma dużą skłonność do gromadzenia azotanów i metali ciężkich w korzeniach, dlatego jej prawidłowe nawożenie powinno służyć nie tylko uzyskaniu wysokich i dobrych jakościowo plonów, ale również – wziąwszy pod uwagę znaczny udział marchwi w diecie – produkcji towaru o wysokiej wartości biologicznej.
Warzywa do przechowywania
W uprawie marchwi optymalna zawartość dostępnych form makroskładników w glebie powinna wynosić (w mg/dm3): 50–80 N, 40–60 P, 120–150 K, 60–80 Mg i 1000–1200 Ca, jednak terminy stosowania nawozów oraz ich dawki ustala się w oparciu o analizę zasobności gleby, biorąc przy tym pod uwagę przeznaczenie uprawy, warunki glebowe, stanowisko, odmianę oraz – w nawożeniu pogłównym – przebieg pogody, zwłaszcza ilość opadów. Nie bez znaczenia jest doświadczenie ogrodnika w tym zakresie i forma składników odżywczych w stosowanych nawozach. Wszystko to rzutuje na rezultat uprawy. Każdy plantator ma swoją strategię nawożenia marchwi. W lipcu br. spotkałam się z Krzysztofem Wangą – jednym z wielkopolskich producentów tego warzywa.

Bracia Krzysztof i Jarosław Wangowie wraz z rodzicami prowadzą gospodarstwo rolno-warzywnicze w Nędzerzewie k. Kalisza. Należą do założonej w 2012 r. Grupy Producentów Warzyw „Wanga”. Wielkopolscy plantatorzy produkują: cebulę, kapusty głowiaste białą i czerwoną, seler, buraka ćwikłowego, ziemniaka oraz marchew na łącznej powierzchni ok. 50 ha. Większość z tych warzyw przeznaczana jest do długiego przechowywania. Ogrodnicy gospodarują na glebach III, IV i V klasy bonitacyjnej o odczynie lekko kwaśnym (pH 6,0–6,5).

Marchew produkują od wielu lat, przeznaczając corocznie pod jej uprawę ok. 16 ha gruntów. Głównym rynkiem zbytu dla marchwi spod Kalisza są sieci handlowe. Aby zapewnić swoim odbiorcom ciągłość dostaw, plantatorzy produkują marchew na różne terminy zbioru, począwszy od odmian o krótkim okresie wegetacji, np. Jerada RZ F1 (Rijk Zwaan) i Laguna F1 (Nunhems – fot. 1), które wysiewane są , gdy tylko pojawia się możliwość wejścia w pole, po odmiany późne, przeznaczone do długiego przechowywania – Elegance F1, Romance F1 (Nunhems) i Nerac F1 (Bejo Zaden). W tym roku z powodu przedłużającej się zimowej aury, rozpoczęcie upraw opóźniło się o ok. miesiąc w stosunku do lat poprzednich.



Fot. 1. Odmiana Laguna F1 uprawiana na zbiór wczesny

Przygotowanie pola i siew
Na polach przeznaczonych pod uprawę marchwi jesienią rozsiewa się nawozy fosforowo-potasowe oraz wykonuje głęboką orkę. Wiosną stosuje się nawozy azotowe, wykonuje uprawki i formuje redliny aktywnym obsypnikiem, na których wysiewane są nasiona. W przypadku poplonowej uprawy marchwi zdarza się, że przed rozpoczęciem uprawy gleby konieczne jest jej nawodnienie.

- Zagęszczenie roślin ustalane jest w zależności od terminu uprawy i odmiany. Marchew wczesną wysiewamy w zagęszczeniu 0,8–1,0 mln nasion/ha. W przypadku odmian późnych  siew jest gęstszy, np. odmianę Nerac F1 wysiewamy w liczbie 1,3 mln. nasion/ha, a Elegance F1 i Romance F1 – w zagęszczeniu 1,4–1,6 mln nasion/ha (fot. 2). Używamy siewnika precyzyjnego, punktowego, którym na każdej redlinie umieszczamy nasiona w dwóch rzędach (fot. 3) – mówił K. Wanga.



Fot. 2. W uprawie późnych odmian marchwi stosuje się duże zagęszczenie, co jest uwzględniane przy ustalaniu dawek nawozów



Fot. 3. Nasiona wysiewane są w dwóch rzędach na każdej redlinie

W razie potrzeby istnieje możliwość nawadniania wszystkich pól w gospodarstwie przy użyciu deszczowni szpulowych. Decyzja o rozpoczęciu nawadniania podejmowana jest na podstawie obserwacji roślin oraz organoleptycznej kontroli poziomu wilgotności gleby. Wielkość jednorazowej dawki wody zależy przede wszystkim od fazy rozwojowej roślin, ale bierze się również pod uwagę przebieg pogody, rodzaj gleby oraz podatność danej odmiany na pękanie korzeni.


Komentarze

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności