Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
14.10.2013

Odważone dawki dla marchwi

Hasło Ogrodnicze | Aleksandra Czerwińska-Nowak
Według danych IERiGŻ–PIB, statystyczny Polak zjada ponad 6 kg marchwi rocznie – to całkiem sporo, zważywszy na fakt, że więcej spożywamy jedynie pomidorów, ogórków i kapusty. Marchew ma dużą skłonność do gromadzenia azotanów i metali ciężkich w korzeniach, dlatego jej prawidłowe nawożenie powinno służyć nie tylko uzyskaniu wysokich i dobrych jakościowo plonów, ale również – wziąwszy pod uwagę znaczny udział marchwi w diecie – produkcji towaru o wysokiej wartości biologicznej.
Nawożenie roślin
Wielkość dawek nawozów ogrodnicy ustalają na podstawie wyników analizy gleby oraz liczb granicznych dla marchwi, jednak uwzględniają przy tym również długość okresu wegetacji roślin, zagęszczenie, nawadnianie przebieg pogody. Jesienią stosowane są nawozy fosforowo-potasowe. Według K. Wangi, szczególnie ważne jest odpowiednie zaopatrzenie roślin w potas, gdyż do wyprodukowania 100 t marchwi potrzeba aż 400 kg potasu (w czystym składniku). W przypadku gdy wyniki analizy gleby wskazują na niedobór wapnia, na plantacji stosowane jest także wapno węglanowe.

Na wybranych polach wykonywano również próby z jesiennym nawożeniem gleby wapnem tlenkowym, a na jednym polu zastosowano ten nawóz wiosną – plantatorzy nie zaobserwowali negatywnych oddziaływań tlenkowej formy wapnia na rośliny. Wiosną przedsiewnie stosowane jest ok. 40% całkowitej dawki azotu (w postaci saletry amonowej), resztę tego makroskładnika podaje się pogłównie. W produkcji odmian o krótkim okresie wegetacji uprawianych na wczesny zbiór (fot. 4), według K. Wangi, wystarczy podać 70 kg azotu (łącznie przedsiewnie i pogłównie), natomiast odmiany późne wymagają dostarczenia większych ilości tego składnika – od 100 do 150 kg/ha. W przypadku odmian wczesnych azot stosuje się pogłównie jednorazowo (w fazie 3–4 liści właściwych), odmiany o dłuższym okresie wegetacji nawozi się pogłównie 2- lub 3-krotnie.



Fot. 4. W uprawie marchwi na zbiór wczesny stosuje się w łącznej dawce ok. 70 kg N/ha

- Przy ustalaniu wielkości poszczególnych dawek nawożenia pogłównego bierzemy pod uwagę kilka czynników, m.in. aktualny stan odżywienia roślin, który oceniamy na podstawie wyglądu naci oraz stosunku długości naci do korzeni, ponadto uwzględniamy zagęszczenie roślin na hektarze – im większa jest gęstość siewu, tym więcej azotu należy wysiać, aby prawidłowo odżywić rośliny. Również nawadnianie lub występowanie intensywnych opadów deszczu wymaga zwiększenia pogłównej dawki azotu. Oprócz trafnego ustalenia wielkości dawki tego pierwiastka, bardzo ważne jest też właściwe dobranie terminu ostatniego nawożenia pogłównego, w zależności od planowanego terminu zbioru. Zbyt późno zastosowana lub zbyt duża dawka azotu może spowodo-wać kumulację azotynów i azotanów w roślinach, co jest procesem naturalnym w fizjologii roślin. Żeby nawożenie przyniosło pożądany efekt, roślina musi te substancje wbudować w swoje tkanki. Jeśli nie zapewni się jej na to odpowiednio długiego czasu, to, oprócz składników wartościowych, w korzeniach znajdą się również szkodliwe azotany i azotyny – tłumaczył K. Wanga.

Obok nawożenia posypowego w uprawie marchwi, plantatorzy z Nędzerzewa stosują również dokarmianie dolistne nawozem Agroleaf Power Total, poprawiającym odżywienie roślin makro- i mikroskładnikami (fot. 5). Dodatkowo rośliny zasilane są roztworem saletry wapniowej, która jest źródłem nie tylko azotu – podstawowego składnika budulcowego, ale również wapnia. Pierwiastek ten ma duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju roślin, wchodzi w skład ścian komórkowych, wpływając na ich wytrzymałość oraz integralność tkanek, dzięki czemu pośrednio przyczynia się do podniesienia odporności na patogeny. Uczestniczy też w przekazywaniu sygnałów ze środowiska zewnętrznego, odgrywa rolę w pobieraniu i transporcie innych składników pokarmowych.



Fot. 5. Dolistne dokarmianie nawozami wieloskładnikowymi poprawia m.in. kondycję naci

Aleksandra Czerwińska-Nowak, fot. 1-5 A. Czerwińska-Nowak

Artykuł pochodzi z numeru 10/2013 "Hasła Ogrodniczego"

Komentarze

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności