Ogniwo integrowanej ochrony warzyw

Obecnie standardem w profesjonalnej, wielkotowarowej produkcji rolniczej (dotyczy to oczywiście także warzywniczej) jest uwzględnianie zasad integrowanej ochrony roślin. Pod pojęciem tym kryje się konieczność wykorzystania w tej dziedzinie rolnictwa wszystkich znanych konwencjonalnych i alternatywnych możliwości wyeliminowania agrofagów tak, by do niezbędnego minimum ograniczyć zużycie standardowych środków ochrony roślin.

Takie postępowanie przyczynić się ma do zwiększenia bezpieczeństwa żywności (zmniejszenie lub nawet wyeliminowanie pozostałości chemicznych środków ochrony roślin z plonu), a także odpowiedzialnego dbania o środowisko (używanie biologicznie czynnych rozwiązań bezpiecznych dla pożytecznych organizmów). Aby wykazać się racjonalnością, powinno się dokładnie sprawdzić, z jakich zdobyczy intelektualno-technicznych warto skorzystać, aby powyższe zasady wdrożyć do praktyki.
 
Jednymi z takich dostrzeżonych rozwiązań, spełniającymi ww. wymagania są pojawiające na rynku doskonałe nawozy dolistne, które oprócz standardowej roli odżywiania roślin spełniają jeszcze jedną ważną funkcję, polegającą na wspomaganiu ochrony roślin przed groźnymi chorobami lub stymulującą naturalną odporność roślin na choroby. Potwierdzają to badania prowadzone w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz w wielu naukowych ośrodkach w Polsce i za granicą.

Alternatywa ochrony
Szczególną rolę tych nawozów widzimy w uprawach roślin warzywnych, jako alternatywnych metod ochrony w integrowanym systemie ochrony, ostatecznie także w integrowanym systemie uprawy.

Szczególną rolę odgrywają nawozy dolistne oparte na związkach fosforynowych. Wiadomo, że ważny składnik odżywiania roślin, jakim jest fosfor zawarty w nawozach fosforynowych, stanowi podstawę odżywiania roślin. Fosfor jest niezbędny w okresie kwitnienia i owocowania roślin. Fosforyny absorbowane są przez liście i korzenie, łatwo rozpuszczają się w wodzie, ale z trudem poddają się przekształceniom w roślinie i długo są obecne w tkankach. Stosowane w nadmiernych dawkach mogą być fitotoksyczne. Wieloletnie badania prowadzone w IO w Skierniewicach oraz w placówkach niemieckich wykazały dużą przydatność tych nawozów w ograniczaniu populacji sprawców wielu chorób, w tym grzybowych i wywoływanych przez mikroorganizmy grzybopodobne z typu lęgniowce (Oomycota).

Związki fosforynowe wchodzą w skład niektórych znanych fungicydów przydatnych w szczególności w ochronie przed mączniakami rzekomymi, zarazą ziemniaka oraz fytoftorozami roślin warzywnych i ozdobnych. Przykładem jest fungicyd Aliette 80 WG, który zawiera fosforyn glinu. W ochronie roślin warzywnych jest stosowany w zwalczaniu mączniaka rzekomego na ogórkach, cebuli, zarazy ziemniaka na pomidorach, zgniliźnie pierścieniowej pomidora.

Jednym z najaktywniejszych form jest fosforyn potasu, który z punktu widzenia przydatności w ogrodnictwie stanowi przyczynę pewnych dyskusji. Należałoby ustalić, czy nawozy te są bardziej przydatne jako nawóz, czy bardziej przydatne jako produkt do ograniczania presji chorób w uprawach ogrodniczych. W każdym razie nawozów tych nie należy zaliczać do klasycznych środków ochrony roślin, tylko do nawozów wspomagających biostymulujących naturalną odporność roślin na choroby.

Realna biostymulacja
Fosforyny wykazując właściwości biostymulujące, powodują indukcję odporności na czynniki biotyczne i abiotyczne. Systemiczna odporność stymuluje wzrost i może poprawić plonowanie i jakość warzyw. Badane w IO nawozy fosforynowe pochodzenia zagranicznego i polskiego pozytywnie wpływały na wzrost wegetatywny: ogórków, cebuli, pomidorów i ziemniaków, i jednocześnie ograniczały występowanie mączniaka rzekomego dyniowatych, mączniaka rzekomego cebuli oraz zarazy ziemniaka na pomidorach i ziemniakach.

W Polsce jest kilka doskonałych nawozów dolistnych o podobnym działaniu w uprawach roślin warzywnych i rolniczych. Należą do nich: ProFos 100, Actifos, Phos 60 EU. Prekursorem tych nawozów był przed laty Resistim.

Funkcje ważnego fosforynu
ProFos 100 jest nawozem aktywizującym, opartym na fosforynie potasu (48,8% H3PO3). Pobudza układ odpornościowy roślin. Zaleca się go do stosowania nalistnego i doglebowego we wszystkich uprawach ogrodniczych i rolniczych. Wzmacnia naturalne funkcje obronne roślin na choroby pochodzenia biotycznego i abiotyczne, niweluje czynniki stresowe, poprawia ogólny stan odżywienia roślin i ich systemu korzeniowego.

Jak wcześniej podałem, ProFos 100 jest szczególnie efektywny w uprawach warzywnych, roślin ozdobnych i sadowniczych – wzmacnia mechanizmy obronne przed najgroźniejszymi chorobami takimi jak mączniaki rzekome, choroby systemu korzeniowego i parcha jabłoni. Niskie pH nawozu wpływa pozytywnie na działanie większości środków ochrony roślin.

Preparaty te są także zalecane w formie nawożenia metodą fertygacji wielu gatunków roślin warzywnych.

Przeprowadzone badania w odżywianiu i jako uzupełnienie programu ochrony roślin warzywnych wykazały wysoką przydatność w integrowanych systemach uprawy i ochrony wielu gatunków warzyw. Fosfirony zawierają bardzo małe cząsteczki jonów fosforu, dzięki czemu są szybko i efektywnie pobierane przez liście i korzenie roślin. Składniki nawozu są transportowane do miejsc, w których brakuje energii. Związki te wpływają na zwiększenie odporności roślin na niekorzystne warunki atmosferyczne i siedliskowe.

Dobrze rozpoznanym nawozem fosforynowym jest także ProFos 100 doskonale rozpuszczalny w wodzie, bardzo szybko pobierany przez rośliny po opryskaniu liści, łodyg czy pąków oraz przez system korzeniowy po zabiegach podlewania.

Nawóz ten jest przydatny w ograniczaniu trudnych do zwalczania chorób roślin warzywnych, powodowanych przez wiele patogenów, wykazuje silne działanie fungistatyczne przeciwko organizmom patogenicznym wymienionym wcześniej, jak i z rodzajów: Pythium, Phytophthora, Bremia, Botrytis. Sugerujemy także łączne stosowanie tych nawozów z obniżonymi dawkami fungicydów lub przemiennie.

Należy pamiętać, że ProFos 100 jest nawozem skoncentrowanym i zalecana dawka na ha wynosi 1–2 l/ha w przypadku stosowania samego nawozu i do 1 l przy łącznym stosowaniu z fungicydami.

Możliwe są mieszaniny zbiornikowe preparatu ProFos 100 praktycznie z większością popularnych środków ochrony roślin. Wyjątki stanowią: roztwory siarczanu wapnia, siarki i produktów miedziowych. W każdym przypadku należy jednak przeprowadzić test zgodności z wykorzystaniem zamierzonych komponentów.

ProFos 100 jest produktem naturalnym, a tym samym ulegającym biodegradacji.

Tabela 1. Ocena skuteczności nawozu dolistnego PROFOS 100 w stymulacji wzrostu i ochrony ogórka przed mączniakiem rzekomym dyniowatych (Pseudoperonospora cubensis) w integrowanym systemie uprawy:

Tabela 2. Ocena biologicznej efektywności nawozu dolistnego PROFOS 100 w integrowanym systemie ochrony ziemniaka przed zarazą ziemniaka (Phytophthora infestans):

Prof. dr hab. Józef Robak
Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Źródło: materiały firmy ProCam

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCzereśni czas
Następny artykułPieniądze dla Instytutu Ogrodnictwa i Instytutu Hodowli Roślin

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.