Zabytkowa kopalnia, nowoczesna fabryka i nowa kampania K+S

W dniach 26-27 lutego firma K+S gościła dużą grupę dziennikarzy i dystrybutorów w zabytkowej kopalni potasu w Merkers (Turyngia) oraz w fabryce siedmiowodnego siarczanu magnezu EPSOTop Hattorf (Hesja), należących do grupy K+S KALI GmbH. 27 lutego odbyła się także konferencja prasowa, rozpoczynająca kampanię promocyjną pod hasłem „Oryginalne – naturalne i w pełni rozpuszczalne”.

W kampanii tej firma K+S podkreśla walory znanych rolnikom od wielu lat siarczanów magnezu: ESTAKieserit i EPSOTop. Naturalne pochodzenie składników, wysoka rozpuszczalność oraz wieloletnia dbałość o pewną jakość procesów od momentu wydobycia do plonowania, pozycjonuje wysoko te produkty nie tylko w branży rolniczej, lecz także w sadownictwie i warzywnictwie.
 
Podczas konferencji prasowej w Hünfeld Prof. Dr. Franz Wiesler, reprezentujący LUFA Speyer,  omówił zagrożenia wpływające na bezpieczeństwo żywności. Mogą to być metale ciężkie lub metabolity mikroorganizmów takich jak mykotoksyny. W Europie jest wiele organów i instytucji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności. Polityka w zakresie bezpieczeństwa żywności obejmuje w Europie zawsze cały łańcuch pokarmowy i przywiązuje wielką wagę do niezależnej oceny naukowej.

Dr. Marcus Ross przypomniał dziennikarzom, iż firma K+S KALI od ponad 150 lat zajmuje się wydobyciem unikatowego minerału – kizerytu, który stanowi składnik niemieckich złóż soli potasowej. Kizeryt oddzielany jest od potasu przy wykorzystaniu nowoczesnej, czystej i ekologicznej metody separacji elektrostatycznej. Cały proces produkcji oraz logistyki nadzorowany jest przez ciągłą kontrolę jakości w celu zapewnienia parametrów jakościowych, chemicznych i fizycznych z kopalni do klienta.

W dzisiejszym rolnictwie ESTA Kieserit jest uważany za wzorzec wśród nawozów magnezowo-siarkowych, ze względu na jego jakość i wysoką rozpuszczalność. Jest on źródłem naturalnych, szybko dostępnych składników pokarmowych dla roślin.

Jakość żywności jest ważnym czynnikiem dla konsumentów i w rankingach występuje zwykle przed ceną. Najważniejsze wyznaczniki jakości żywności to wartości odżywcze, bezpieczeństwo żywności, smak i technologia wykonania – informował Dr. Thomas Popp, współpracujący z K+S Kali Gmbh. Kolor i smak są tak samo ważne jak zawartość aminokwasów lub nienasyconych kwasów tłuszczowych, liczy się również trwałość i brak pozostałości pestycydów. Istnieje cała gama upraw rolnych, w których pewne czynniki jakościowe wpływają na cenę, jest to np. zawartość cukru w burakach cukrowych. Jak więc osiągnąć wysokiej jakości produkty roślinne? Poszukiwaniem odpowiedzi na to pytanie zajmuje się część badań prowadzonych przez K+S KALI GmbH.

Dominik Młodecki z K+S przedstawił ofertę produktową reprezentowanej przez siebie firmy, zwracając szczególną uwagę na nawozy ESTA Kieserit i EPSO Top – wysokiej jakości nawozy znajdujące zastosowanie w nowoczesnym odżywianiu magnezem i siarką. Ze względu na ściśle określone standardy chemiczne i fizyczne, takie jak gwarantowana granulacja, całkowita rozpuszczalność w wodzie magnezu i siarki oraz brak metali ciężkich, nawozy te są integralną częścią dobrej praktyki rolniczej. Dzięki tym zaletom ESTA Kieserit i EPSO Top mogą być przede wszystkim stosowane jako wysokiej jakości nawozy doglebowe i dolistne, ale również stosowane jako surowce do produkcji granulowanych nawozów NPK lub płynnych formulacji rozpuszczalnych w wodzie.

Fabryka siedmiowodnego siarczanu magnezu EPSOTop Hattorf

Załadunek gotowych nawozów

Dorota Łabanowska-Bury
Fot. D. Łabanowska-Bury

Related Posts

None found

Poprzedni artykułProdukcja ogrodnicza w Turcji
Następny artykułJubileuszowa edycja targów Agrotech

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.